Cat de bolnave sunt bancile romanesti? Semne prevestitoare

Joi, 04 Iulie 2013, ora 07:30
5093 citiri
Cat de bolnave sunt bancile romanesti? Semne prevestitoare

Bancile din Romania dispun de suficienti bani pentru a face fata eventualelor socuri, insa povara imprumuturilor neperformante atarna greu in bilanturi, cu impact puternic la nivelul profitabilitatii.

Ce inseamna un indicator de solvabilitate ridicat si care sunt consecintele creditarii agresive promovate in urma cu sase ani?

Indicator de solvabilitate mare - bun

Potrivit raportului anual al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru 2012, indicatorul de solvabilitate la nivelul sectorului bancar autohton era anul trecut de 14,9%, mult mai ridicat comparativ cu nivelul de solvabilitate minim reglementat in prezent la nivel european (8%) si cu pragul prudential (10%) stabilit de BNR la inceputul perioadei de manifestare in Romania a efectelor crizei financiare internationale. Ceea ce este un lucru bun.

Candidatii la Prima Casa, "pierduti" intre banci si Guvern

"S-a constatat ca bancile care au indicatori de solvabilitate mai ridicati sunt mai putin riscante si mai ferite de socurile crizei. Inseamna ca are banca destui bani in casierie pentru a face fata cererilor de retragere care pot veni la un moment dat.

Cu cat acest indicator este mai mare, cu atat banca are mai multi bani", a explicat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Cu alte cuvinte, indicatorul de solvabilitate este cel care asigura autoritatile si bancile ca nu ar trebui sa se intample ceva grav in sistemul bancar.

In cazul in care indicatorul de solvabilitate scade, BNR le poate cere actionarilor sa aduca mai multi bani.

Cine va plati daca banca se prabuseste - deciziile "revolutionare" ale UE

Desigur, este important sa existe un echilibru corespunzator, pentru ca daca exista prea multi bani in banca, inseamna ca aceasta nu ii utilizeaza, deci nu poate sa obtina venituri, a precizat Aurelian Dochia.

Nivel urias al creditelor neperformante - rau

Pe de alta parte, rata creditelor neperformante (imprumuturile pentru firme si persoane fizice pentru care exista restante mai mari de 90 de zile si/sau cele in cazul carora au fost initiate proceduri judiciare) a continuat sa creasca pana la 18,2% in decembrie 2012, de la 14,3% in urma cu un an.

"Pe fondul unei situatii economice fragile, nici veniturile si salariile nu au o dinamica suficient de puternica pentru a-si reduce datoriile intr-un ritm corespunzator", a afirmat Aurelian Dochia.

-Romania, printre tarile cu cele mai mari probleme-

Mai mult, Romania ocupa chiar a treia pozitie in topul tarilor europene, cu cele mai multe credite neperformante, dupa Grecia si Irlanda.

Bancile din Romania nu mai vor sa dea credite, prefera sa taie din costuri

Potrivit analistului financiar Radu Ciofu, una din explicatiile posibile pentru care tara noastra se afla pe o pozitie atat de inalta in acest clasament este creditarea agresiva demarata in urma cu mai mult de sase ani.

"Imediat dupa 2007 si cu putin timp inainte, Romania a devenit dintr-o data o piata europeana. Bancile s-au repezit sa crediteze Romania. Au apasat foarte mult pedala de acceleratie, iar apoi a venit rapid criza. Cele mai multe credite nu s-au dus pe investititii, ci s-au dus pe consum, pe lucruri care nu produc niciun ban", a spus analistul pentru Ziare.com.

Partea buna este ca institutiile de credit s-au pregatit din timp si nu au avut nevoie de sprijinul bancii nationale.

"La noi lucrurile s-au intamplat in timp, in asa fel incat bancile au putut sa-si ia masurile de precautie necesare, au pus deoparte bani si au adus capital de multe ori de acasa. Spre deosebire de bancile din Grecia si Irlanda, bancile din Romania nu au avut nevoie de ajutorul bancii nationale", a mai spus Aurelian Dochia.

Ponderea creditelor neperformante a trecut de 19% in luna februarie a acestui an.

Profitabilitate - rau spre bine

Ca urmare a cresterii ratei creditelor neperformante, bancile au fost nevoite sa creasca volumul de provizioane (banii pusi deoparte anticipativ pentru acoperirea pierderilor), care, desi acopera aproape integral riscurile, conform oficialilor BNR, au dus bancile pe pierdere pentru al treilea an consecutiv.

-Pierderi record in 2012-

Sistemul bancar a incheiat 2012 cu pierderi record de 2,1 miliarde de lei.

Totusi, pentru primul trimestru al acestui an, dupa restructurari masive traduse prin sute de unitati inchise si mii de concedieri, BNR estimeaza revenirea bancilor pe profit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#banci Romania 2012, #credite neperformante, #pierderi banci , #banci