Cat de mult sufera bancile grecesti din Romania din cauza necazurilor de acasa

Joi, 05 Iulie 2012, ora 15:33
3657 citiri
Cat de mult sufera bancile grecesti din Romania din cauza necazurilor de acasa

Bancile grecesti prezente in Romania au inregistrat pierderi importante in primele trei luni ale anului, potrivit rezultatelor publicate de grupurile din Grecia.

Cauza este deteriorarea imaginii acestora in contextul vestilor negative legate de criza elena, dar si a dificultatilor cu care s-au confruntat bancile-mama in aceasta perioada.

In acelasi timp, sistemul bancar autohton a avut, in ansamblu, o evolutie financiara pozitiva in primul trimestru din 2012, in contextul implementarii standardelor internationale de raportare, care presupune reducerea provizioanelor constituite de banci, se arata in raportul anual al Bancii Nationale a Romaniei.

Totusi, atitudinea prudenta a clientilor, dar si reducerea expunerii grupurilor bancare prezente in Romania s-au concretizat in restrangerea pozitiei bancilor cu capital grecesc in cadrul sectorului bancar autohton.

Astfel, ponderea acestora in totalul activelor s-a redus la 13% la sfarsitul lunii martie 2012, de la 13,3% la finele anului 2011, fiind depasite, pentru prima data, de bancile cu capital romanesc si francez, care detineau, la 31 martie 2012, o cota de 17,5% si respectiv 13,1%, potrivit raportului BNR. La sfarsitul anului 2010, bancile elene detineau a doua cea mai mare pondere in totalul activelor, de 16,7%.

Alpha Bank, cea mai mare banca cu capital grecesc din Romania, in functie de valorea activelor, a inregistrat pierderi de 5,3 milioane de euro in primele trei luni ale anului, comparativ cu pierderi de 5,7 milioane de euro in aceeasi perioada din 2011.

Soldul creditelor a scazut, in primele trei luni, cu 9,1% fata de perioada similara din 2011, la 3,2 miliarde de euro, in timp de depozitele constituite la banca s-au majorat cu 20,2%, la 1,2 miliarde de euro. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, soldul creditelor s-a redus cu 1,6%, iar cel al depozitelor a urcat cu 3,4%.

De asemenea, grupul elen Alpha Bank, a treia mare banca din Grecia, a inregistrat, in primul trimestru, pierderi de 107,8 milioane de euro.

Bancpost, controlata de grupul EFG Eurobank, a consemnat, in primele trei luni ale anului, pierderi puternice, de 10,3 milioane de euro, comparativ cu pierderi de 1,1 milioane de euro in perioada similara din 2011.

Valoarea activelor din Romania a scazut cu 7% fata de finalul anului trecut, la 4,2 miliarde de euro, potrivit raportului financiar al grupului elen.

Soldul creditelor acordate de banca a fost, la finele intervalului, de 3,1 miliarde de euro, in scadere cu cu 3%, fata de decembrie 2011, in timp ce depozitele s-au redus usor, cu 0,6%, la 1,8 miliarde de euro.

La randul sau, grupul elen a avut pierderi de 236 milioane de euro, in acelasi interval.

La sfarsitul lunii martie, Bancpost avea in Romania 264 de sucursale.

A treia banca locala cu capital grecesc, Banca Romaneasca, a inregistrat, de asemenea, pierderi importante in perioada ianuarie - martie, de 11 milioane de euro, fata de o pierdere de 1 milion euro in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Soldul creditelor a fost de 1,94 miliarde de euro, in scadere cu 3% fata de decembrie si cu 13% comparativ cu primele trei luni din 2011. Pe de alta parte, soldul depozitelor s-a majorat cu 3% fata de sfarsitul anului, la 797 milioane de euro, dar au scazut cu 21% fata de luna martie 2011.

Grupul elen National Bank of Greece (NBG) detine peste 99% din actiunile bancii.

Pierderile grupului NBG s-au ridicat la 537 milioane de euro, in primul trimestru din acest an, in timp ce in perioada similara din 2011, grupul a raportat un profit de 157 milioane de euro.

Reduceri de personal

Piraeus Bank, sucursala locala a grupului elen cu aceeasi denumire, a raportat, pentru primele trei luni ale anului, un profit inainte de taxe de 4 milioane de euro. Volumul total de credite a scazut cu 1,7%, la 2,95 miliarde de euro, comparativ cu nivelul din decembrie 2011, desi a urcat cu 7% fata de primul trimestru al anului trecut. In ceea ce priveste plasamentele, volumul acestora s-a redus cu 4% comparativ cu finele anului trecut, la 878 milioane de euro si cu 32% fata de primele trei luni din 2011.

Piraeus Bank a inchis in Romania 29 de sucursale, de la inceputul anului pana in luna martie, iar numarul angajatilor a scazut la 1.726 de la 1.870.

In acelasi timp, grupul elen a avut profit de 298 de milioane de euro in perioada analizata, dupa ce, la sfarsitul anului trecut, anuntase pierderi de 5,4 miliarde de euro.

Pentru ATE Bank, a cincea sucursala locala controlata de un grup elen, care dispune de o retea teritoriala de 20 de sucursale in Romania, nu sunt disponibile date recente privind performantele financiare.

De asemenea, Emporiki Bank, detinuta pana de curand de Emporiki Bank Grecia, a fost cumparata de banca franceza Credit Agricole si urmeaza sa isi schimbe denumirea in Credit Agricole Bank Romania pana la sfarsitul lunii august.

La sfarsitul anului 2011, Alpha Bank Romania avea active in valoare de 16,5 miliarde de lei, Bancpost de 12,3 miliarde de lei, Piraeus Bank Romania de 8,2 miliarde de lei, Banca Romaneasca de 7,4 miliarde de lei, iar ATE Bank de 1,7 miliarde de lei, conforma datelor BNR.

Potrivit analistilor, in cazul in care situatia bancilor locale s-ar inrautati in mod semnificativ, BNR dispune de instrumentele necesare pentru asigurarea lichiditatii, prin intermediul bancii punte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#banci grecesti Romania, #pierderi banci grecesti, #depozite banci grecesti , #banci