Cati bani iti cere banca sa te salveze financiar

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 14 Februarie 2011, ora 12:25
3532 citiri
Cati bani iti cere banca sa te salveze financiar
Foto: thefinancemedia.com

Ultimii doi ani au fost cei mai fructuosi pentru business-ul restructurarilor de credite, chiar daca acest lucru a costat scump atat bancile cat si clientii.

Pe de o parte bancile au trebuit sa-si faca provizioane in unele cazuri mai grave de restructurare, in timp ce clientii au trebuit sa-si prelungeasca unele perioade de imprumut sau chiar sa se recunoasca invinsi de "impovararea financiara excesiva".

Cum orice fapta buna se plateste, bancile nu puteau sa ajute clientii cu dificultati in a plati ratele, fara sa le perceapa anumite costuri in plus.

Desi multe au spus ca nu percep niciun cost in plus pentru ca fac pe "bunul samaritean" cu debitorii, banii in plus se cer indirect, prin diferite proceduri, fie de marire a dobanzii dupa "perioada de gratie", fie prin costuri catre terte parti.

Greul inca nu a trecut

Ultimii care s-au laudat ca au taiat costurile pentru clientii care vor sa restructureze creditele au fost cei de la CEC Bank.

"CEC Bank vine in sprijinul clientilor care intampina dificultati la rambursarea creditelor, eliminand din data de 7 februarie comisionul perceput in cazul restructurarii creditelor destinate persoanelor fizice, pentru toate produsele de creditare din oferta curenta", anunta recent banca.

Pentru aplicarea solutiilor de restructurare, clientii trebuie sa faca dovada reducerii veniturilor fata de momentul contractarii creditelor.

Cu toate acestea, respectiva masura salvatoare vine cu cel putin un an mai tarziu decat era nevoie.

Concret, acestea sunt costurile

Printre putinii care ne-au spus concret ce costuri implica o astfel de operatiune de salvare financiara a clientului au fost cei de la Romanian International Bank (RIB).

In conformitate cu prevederile OUG 50, RIB prevede in cazul restructurarii unui credit de consum comision unic pentru servicii prestate la cererea clientului.

"Acesta se percepe integral la momentul efectuarii operatiunilor respective (de exemplu, reactivare, rescadentare, reesalonare, scadentare etc.). Valoarea acestui comision la RIB este de 50 EUR (echivalent lei), indiferent de suma creditului", au declarat oficialii bancii pentru Ziare.com.

La Millennium Bank, in cazul in care banca aproba solicitarea de restructurare a creditului, clientul achita comisionul unic pentru servicii prestate la cererea clientilor, in valoare de 150 de lei. Millennium Bank nu percepe niciun cost aditional pentru restructuare.

Leumi Bank percepe si ea unele costuri.

"In cazul unei restructurari, indiferent de valoarea creditului existent/ramas nerambursat, Bank Leumi Romania nu percepe niciun comision clientului sau. Intelegem situatia grea prin care trece acesta si incercam sa gasim solutii care sa convina ambelor parti", ne-au declarat oficialii bancii.

Cu aceleasi fapte bune se lauda si banca UniCredit Tiriac. Nici ei nu percep direct bani pentru o restructurare de credit.

Pe de alta parte, in cazul Leumi Bank, oficialii ne-au anuntat ca daca restructurarea este un proces gratuit, ei oricum rediscuta cu clientul valoarea dobanzii si implicit valoarea lunara a ratei si altele.

"Pentru a analiza corect solicitarea clientului, e posibil sa mai avem nevoie de informatii de la terte parti, cum ar fi Biroul de Credit. In acest caz, clientul are de platit un comision catre aceasta terta parte", spun bancherii Leumi.

Pierderile bancii se recupereaza intotdeauna

In cazul Bancpost, costurile la momentul restructurarii creditelor garantate sunt zero pentru client.

"Restructurarea pleaca de la premisa ca acesta nu are surse de plata, deci comisioanele sunt zero. Clientul beneficiaza de o perioada de gratie si dobanda redusa de 12 luni, dupa care dobanda este majorata cu 0,5% pentru recuperarea pierderilor din primul an", ne-au declarat reprezentantii bancii.

Si nou infiintata Banca Feroviara spune ca procesul de restructurare a creditului la ei nu implica niciun cost.

Nici Alpha Bank Romania nu percepe comision la restructurarea creditelor clientilor care se confrunta cu dificultati financiare.

"In cazul unui credit de 5.000 euro, cat si al unuia de 20.000 lei, singurele taxe se refera la constituirea/prelungirea/modificarea garantiei reale mobiliare la Arhiva Electronica, dar numai in cazurile in care aceasta garantie nu a fost constituita la acordarea creditului sau este necesara prelungirea/modificarea ei", ne-au declarat oficialii bancii.

Respectivele taxe sunt achitate catre Arhiva Electronica si sunt in cuantum de 70 lei pentru constituire si 47 lei pentru prelungire/modificare.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#credit restraucturare banci, #cost client debitor, #reesalonare imprumut refinantare , #banci