Ce au in comun bancile si dezvoltatorii imobiliari - lacomia

Autor:
Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 18:02
3172 citiri
Ce au in comun bancile si dezvoltatorii imobiliari - lacomia

Ce poate fi mai frumos pentru o banca in afara de prestigiu? Dar pentru un dezvoltator imobiliar? Acelasi lucru: profitul! Cum pot fi legate "ombilical", cele doua domenii? Prin mentalitate. Vorba aia: "Cine se aseamana se aduna!".

Studiind cu atentie Ordonanta de Urgenta a Guvernului - OUG 50 /2010 - privind contractele de credit pentru consumatori, am facut legatura instantaneu intre lacomia dezvoltatorilor imobiliari - pe care ii cunosc foarte bine - si modul de actiune al bancilor comerciale, proaspat deconspirat si reglementat printr-un act normativ.

Atunci cand esti asaltat de nemultumirile clientilor sau se descopera aspecte negative, necunoscute pana atunci publicului larg, cea mai la indemana cale sa te aperi este sa gasesti argumente sau vinovati in alta parte. Anterior acestei ordonante, rolul si importanta onestitatii bancare erau doar deziderate. Acum, recastigarea increderii clientilor va fi posibila prin corectitudine si loialitate, cu atat mai mult in perioade economice dificile.

In ultimii 2 ani, putinii investitori imobiliari au auzit de multe ori de la dezvoltatori celebra fraza: "Nu mai avem cum sa scadem preturile la vanzare!...". Aproape orice dezvoltator, indiferent de marimea lui, castiga minimum 200% din orice constructie. Din pacate pentru ei si din fericire pentru clienti, ulciorul nu merge de multe ori la apa. Odata ce te-ai obisnuit cu bani multi, castigati repede, dezvoltatorii au acceptat cu greu un profit mai mic. Pana acum 2 ani ar fi fost de neconceput, o adevarata rusine.

In curand, s-ar putea sa fie perceput ca o performanta! Vremea boom-ului imobiliar a trecut si multi constructori s-au vazut "stransi cu usa" de banci si, din lipsa clientilor, au facut reduceri permanent si constant. La inceput 10%, apoi prin diverse metode de marketing mascat ajungeau la 20%, ca in final sa accepte si 30%. Chiar si in aceste conditii, o buna parte dintre dezvoltatori au ramas cu multe imobile nevandute, nici nu le pot inchiria, iar acum au ajuns sa se roage ei de potentialii clienti si cu discount-uri de pana la... 50%!

Managementul imobiliar deficitar, incompetenta constructorilor, pierderile si furturile de materiale, preturile nejustificat de mari platite pe terenuri localizate in zone fara potential, profiturile uriase ale dezvoltatorilor, toate acestea au intrat in pretul final cerut la vanzare pe metrul patrat construit.

Acum "jocul" s-a sfarsit. Cine reuseste sa nu dispara in urmatorii 2-3 ani de pe piata imobiliara are toate sansele sa mai stea mult timp in acest domeniu. O alta mentalitate implica un alt comportament, o alta abordare a imobiliarelor. In final, am convingerea ca vor invinge clientii, pentru ca ei stiu ce pot sa accepte si ce nu.

Prin OUG 50/2010 am descoperit "principiile" bancare, copiate parca din imobiliare. Se poate spune orice despre clientii aflati in dificultate financiara sau in imposibilitate obiectiva de a-si onora obligatiile contractuale fata de o banca. Dar, in momentul in care a devenit victima sistemului bancar pervers, bancile ar trebui sa-si ceara scuze public, fata de toti clientii afectati de abordarea lor incorecta si premeditata. Modificarea ratelor lunare la credite printr-o metoda abuziva, legata de "dobanda interna de referinta" este dovada suprema a faptului ca bancile s-au comportat cu clientii exact ca dezvoltatorii imobiliari.

Toate pierderile din sistemul bancar, s-au "lipit" de naivitatea unor clienti nepriceputi. Reducerea cheltuielilor din sistemul bancar - maximum 5% - a fost infima, comparativ cu profitul din sistem. Asa s-a ajuns ca bancile din Romania sa aiba in continuare profituri spectaculoase chiar si in perioada de criza economica globala.

Practic, clientii au fost o prada usoara in fata celui mai nereformat segment economic: cel bancar. Cu largul concurs al BNR, romanii au simtit pe propria piele ce inseamna sa fii neprotejat de institutiile Statului in fata "devoratorilor" capitalisti.

Acum, bancile straine fac un lobby agresiv la nivelul FMI pentru a-si apara interesele. Aceasta actiune se incadreaza perfect in zicala romaneasca "corb la corb nu isi scoate ochii"! Pana una alta, corbii sunt ei, iar victimele suntem noi, romanii!

Si dezvoltatorii, si bancile au facut doua greseli pe care le platesc acum, cu varf si indesat. Au gandit pe termen scurt si au uitat un principiu elementar: clientul este rege!

Chiar si cand are probleme trebuie tratat ca un rege! Orice antreprenor sau prestator de servicii, vanzator de imobile sau de bani, traieste de pe urma clientului. Daca moare el, se prabuseste toata afacerea, ca un domino. Bancheri si dezvoltatori, sa nu uitati asta!

Dragos Dragoteanu, patron Euroest

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#lacomie banci clienti comisioane, #dezvoltatori imobiliari lacomie, #preturi case , #banci
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Bancile din tara asta sunt camatariu sadea si se cheama ca cele austriece controleaza piata cu un avans zdrobitor. Au cumparat pe credit banci romanesti si trebuie sa ramburseze ce-au imprumutat. Practica lacomia si prostirea celor care le calca pragul.