Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce faci cand ti s-a pus sechestru pe masina - Sfatul avocatului

Joi, 03 Iulie 2014, ora 07:34
85306 citiri
Ce faci cand ti s-a pus sechestru pe masina - Sfatul avocatului

Ne-am propus in articolul de astazi sa atingem o mica parte a executarii silite mobiliare, una extrem de interesanta pentru majoritatea executatilor silit si anume executarea silita mobiliara prin sechestru asupra autoturismelor, proprietatea debitorului.

Inainte de intrarea in scena juridica a codului de procedura civila modificat in 2013, urmarirea mobiliara se facea in mod ingreunat, datorita faptul ca debitorii isi ascundeau bunurile usor deplasabile precum autoturismele, in afara ariei de cercetare a executorului judecatoresc si de multe ori chiar si cu urmarirea silita pornita se puteau face acte translative de proprietate, regula sechestrului la vremea respectiva fiind aceea de indisponibilizare efectiva a bunurilor mobile, atunci cand existau in mod fizic.

Banca te executa silit? Cum poti scapa - Sfatul avocatului

In mod eronat, cei urmariti silit considera ca, daca locuiesc spre exemplu intr-o zona rurala mai izolata, executorul judecatoresc nu va veni sa le ridice masina, dar realitatea este alta.

Trebuie sa fie atenti aceia ce au banuiala ca sunt executati silit, la momentul in care primesc conform procedurii somatia de executare, denumita in doctrina si somatia de o zi, moment de la care incepe de fapt procedura de executare silita.

In cazul in care debitorul nu se conformeaza acestei somatii, art. 739 din codul de procedura civila imputerniceste atat de mult pe executor incat, conform alin. 1 "in cadrul procedurii de urmarire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecatoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, facand mentiunea acestei masuri si pe certificatul de inmatriculare, precum si pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv".

Practic, din acel moment, bunul nu se mai vinde si nu se instraineaza din patrimoniul debitorului.

Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului

Intrebarea imediat urmatoare pusa de debitori a fost "ce se intampla daca nu prezinta certificatul de inmatriculare si nici talonul", pentru efectuarea mentiunilor precizate.

Aici intervine iarasi legea cu un ansamblu de norme protectoare, excesive am aprecia noi, fata de pozitia oricum defavorizata a debitorului si indica faptul ca agentul de politie rutiera va putea opri in trafic autovehiculul sechestrat si va proceda la ridicarea certificatului de inmatriculare, a cartii de identitate, punand in vedere conducatorului autovehiculului ca bunul este sechestrat si sa se prezinte intr-un termen rezonabil la executorul judecatoresc.

Cum te lasa banca fara casa, chiar daca n-ai credit ipotecar - Sfatul avocatului

O alta masura imediata va fi aceea de a-l anunta pe executorul judecatoresc care a aplicat masura sechestrului urmand ca aceasta operatiune sa fie consemnata de catre organul de politie intr-un proces-verbal, in care se va face si o descriere sumara a autovehiculului sechestrat, o copie a acestuia fiind remisa conducatorului autovehiculului.

Sechestrul asigurator ce tinde ulterior spre valorificarea efectiva a bunului este de asemenea notat in baza de date a serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, astfel incat la orice control al politiei rutiere fie ca sunteti depistat cu viteza, fara centura sau orice alta contraventie, prin verificarea in baza de date, se instituie sechestrul in mod imediat si absolut, astfel debitorul neputand sa instraineze autoturismul fara actele masinii.

Clauzele abuzive din contracte - ce inseamna si cum te afecteaza - Sfatul avocatului

Prin urmare, concluzia pe care trebuie sa o tragem din elementele precizate mai sus este aceea ca nu necesita o depistare efectiva a bunului mobil de catre executor, atata vreme cat zecile de filtre de politie actioneaza ca o prelungire a executorului si orice oprire poate insemna in mod imediat si retinerea tuturor actelor autoturismului.

Imediat dupa ce procedura de sechestru a fost pusa in aplicare sau daca autoturismul este in posesia unui administrator sechestru sau chiar a debitorului si acesta consimte spre vanzare, valorificarea se va face conform dispozitiilor vanzarii la licitatie publica in termen de cel putin 2 saptamani si cel mult 4 saptamani de la aplicarea sechestrului.

Ai un credit in valuta? Banca este obligata sa il schimbe in lei, la cererea clientului - Sfatul avocatului

Ca un ultim aspect ce vine in ajutorul si pentru mentinerea starii de legalitate a tuturor actelor emise de executor in cadrul acestei proceduri, ce pot contine si greseli, debitorul sau persoana interesata de executarea silita poate sa promoveze contestatie la executare, in cazul in care procedura executionala nu este conforma dispozitiilor codului de procedura civila.

Un aspect ar putea fi chiar lipsa publicatiei de vanzare prezente la sediul biroului de executor judecatoresc sau lipsa mentiunilor asupra numarului dosarului de executare.

Pentru aceste motive, legea gaseste ca nulitatea operanta este aceea absoluta si se poate desfiinta intreaga executare silita, daca procedura executionala nu este respectata.

Av. Cuculis Adrian

Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#sechestru mobiliar masina, #sechestru autoturism, #sechestru masina executare silita, #executare silita masina , #banci
Comentarii
Poza Dele
Dele
rank 5
Procedura este sa dea foc masinii si sa incaseze asigurarea !