Ce misiune are noul presedinte al Bancii Mondiale

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 18:58
2304 citiri
Ce misiune are noul presedinte al Bancii Mondiale
Foto: Daylife

Noul presedinte al Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, considera ca prioritatea fiecarei tari este "cresterea bazata pe economia de piata", insa, potrivit analistilor, el va trebui sa mentina banca relevanta, intr-o lume in care cele mai multe dintre tarile emergente nu au nevoie de sprijinul sau.

Kim, candidatul preferat al Statelor Unite, este medic, iar multi pun la indoiala motivele pentru care a fost ales, fiind de parere ca acestea au fost mai degreaba politice decat de merit.

Insa Kim insista ca trecutul sau ca medic il va ajuta pentru a-si indeplini noul rol, chiar daca are lipsuri in privinta cunostintelor de ordin politic. Intr-un interviu pentru BBC News, el a explicat ca a lucrat timp de 25 de ani in tarile in curs de dezvoltare si, in acelasi timp, a jucat un rol important in tratarea HIV/SIDA si a reducerii incidentei tuberculozei in aceste tari.

"Sunt medic. Medicii lucreaza pe baza dovezilor, nu pe baza unei singure ideologii sau a unui singur punct de vedere politic", a precizat Kim.

El a adaugat ca Banca Mondiala va lua in considerare diferentele culturale si sociale ale diferitelor regiuni, pentru a se asigura ca programele au rezultatele dorite.

In varsta de 52 de ani, american-coreeanul ii va urma actualului presedinte al Bancii Mondiale, Robert Zoellick, incepandu-si mandatul de cinci ani pe data de 1 iulie.

In ciuda unor critici, Kim beneficiaza de sprijin important, inclusiv din partea secretarului Trezoreriei americane, Timothy Geithner. "Trecutul sau in tarile in curs de dezvoltare, impreuna cu dedicatia pentru a obtine consens, vor da viata noua eforturilor Bancii Mondiale de a asigura o crestere economica rapida", a spus Geithner.

La randul sau, Zoellick a avut doar cuvinte de lauda pentru Kim. "Jim a vazut saracia si vulnerabilitatea cu propriii ochi, prin intermediul muncii sale impresionante in tarile in curs de dezvoltare. Dorinta sa riguroasa, bazata pe stiinta, de a obtine rezultate va fi de nepretuit pentru Banca Mondiala, pe masura ce se modernizeaza pentru a servi tarile care se lupta cu saracia", a spus acesta.

Noul presedinte este, potrivit lui Mark Weisbrot, de la Centrul pentru Cercetare Economica si Politica din Washington, foarte diferit de predecesorii sai. "Nu exista termeni de comparatie intre el si ceilalti presedinti ai Bancii Mondiale. Restul faceau parte din lumea politica. Si-au petrecut cea mai mare parte a vietii imbogatindu-se sau devenind oameni politici puternici sau mai rau. Kim, in schimb, si-a petrecut cea mai mare parte a vietii incercand sa imbunatateasca vietile oamenilor saraci", a explicat acesta.

Mentinerea interesului BRIC, esentiala

Totusi, noul presedinte va trebui sa dea dovada de abilitati politice, pentru a ramane relevant pentru tari precum Brazilia sau China, care au acces la investitorii privati. In timp ce unele tari devin creditori rivali Bancii Mondiale in zone din Africa si America Latina, una din marile provocari ale lui Kim va fi sa le pastreze pe acestea atat drept clienti, cat si contributori, este de parere Nancy Birdsall, presedintele Centrului pentru Dezvoltare Globala din Washington, citata de Bloomberg.

"Problema se pune daca aceste tari vor colabora cu banca nu doar drept posibili debitori, dar si ca participanti la intarirea capitalului de baza al bancii", a spus Birdsall.

Pana in 2016, Brazilia, Rusia, India si China (asa-numitul grup BRIC) vor reprezenta 23 la suta din productia mondiala, cu 19 la suta peste nivelul din 2011. In acelasi timp, partea tarilor G7, care include SUA, Germania si Japonia, se va reduce de la 48% la 44%.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#misiune nou presedinte Banca Mondiala, #Jim Yong Kim Banca Mondiala , #banci
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
sau alfel spus - va punem pe butuci pe toti -