Ce se mai intampla cu banca de dezvoltare: Teodorovici da detalii

Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 13:54
2661 citiri
Ce se mai intampla cu banca de dezvoltare: Teodorovici da detalii
Foto: Q Magazine

Discutiile privind crearea unei banci pentru dezvoltare inclina mai mult pe varianta Eximbank, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

"Sunt discutii avansate pentru crearea acelei banci de dezvoltare, banca pe care eu cred si sper sa o putem vedea infiintata in primul semestru al acestui an. Infiintata in sensul de a functiona.

Se merge pe discutia cu cele doua banci de stat, Eximbank sau CEC Bank, mai mult pe partea de Eximbank. Impreuna cu domnul ministru Valcov (ministrul Finantelor Publice - Darius Valcov n.red.) lucram la aceasta idee si sper ca undeva in primul semestru al acestui an sa putem sa vorbim de o astfel de institutie financiar-bancara in Romania", a spus Teodorovici, pentru Agerpres.

El a precizat ca va fi foarte utila o astfel de banca pentru ca statul poate sa lucreze in mod direct cu ea, iar beneficiarii vor avea un vehicul util in ceea ce priveste platile.

"Va fi foarte utila pentru ca, pe deoparte, statul poate sa lucreze in mod direct cu aceasta institutie, pe de alta parte beneficiarii vor avea cu adevarat un vehicul util in tot ceea ce inseamna plati, imprumuturi, absolut tot ce tine de partea de finantare a unui beneficiar, fie public fie privat", a precizat ministrul Fondurilor Europene.

CEC Bank nu vrea transformarea sa

Pe 25 noiembrie 2014, fostul ministru Delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, Florin Jianu, declara ca proiectul de infiintare a unei banci de dezvoltare care sa sprijine antreprenoriatul si sectorul IMM trebuie asumat si nu depinde de parerea unei persoane.

"Intentia noastra este sa avem o banca de dezvoltare. Nu cred ca trebuie sa ne impiedicam de o persoana sau alta. Cred ca toate aceste actiuni legate de mediul de afaceri, de strategie, ar trebui sa fie asumate de mediul privat. Si cum ele sunt asumate de mediul privat, indiferent de parerea unei persoane, cred ca trebuie sa avem o banca de dezvoltare. Eu am mentionat doua banci, CEC Bank sau Eximbank. Important este sa se faca", a spus Jianu.

Pe de alta parte, presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a aratat ca transformarea CEC in banca de dezvoltare este "ineficienta".

"Ni s-a sugerat in ultima vreme sa devenim o banca a IMM-urilor, a agricultorilor, de dezvoltare sau de alt tip, insa noi suntem o banca comerciala universala. Avem o retea puternica de unitati teritoriale, iar transformarea CEC Bank intr-o banca de investitii este ineficienta. O banca specializata, in conditiile economice de astazi, nu mai are viabilitate nicaieri in lume. La aceasta ora, CEC Bank acorda credite catre IMM-uri (42% din intreg portofoliul de credite), agricultori si administratiile publice locale", arata Ghetea in 20 noiembrie 2014.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Eximbank banca dezvoltare, #Eugen Teodorovici banca dezvoltare , #banci