Cea mai veche banca din lume ar putea fi preluata de stat

Marti, 21 August 2012, ora 10:46
3191 citiri
Cea mai veche banca din lume ar putea fi preluata de stat
Foto: Bloomberg

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, cea mai veche banca din lume, ar putea deveni prima banca italiana dupa 1990 la care statul va deveni actionar, pe fondul pierderilor inregistrate de institutie.

Monte Paschi, care imprumuta 3,4 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni catre stat, trebuie sa cedeze o parte din actiunile sale Trezoreriei italiene in schimbul dobanzilor, in cazul in care banca va raporta pierderi anuale, conform unei legi aprobate in aceasta luna, informeaza Bloomberg.

Firmele de brokeraj estimeaza ca Monte Paschi, a treia cea mai mare banca din Italia, va raporta o pierdere neta de peste in miliard de euro in al doilea trimestru, care va conduce la inregistrarea unei pierderi pentru anul 2012.

"Este foarte probabil ca banca sa cedeze o participatie Trezoreriei in aceasta faza", considera Fabrizio Spagna, director al Axia Financial Research, din Padua, Italia.

Fabrizio Viola, care a preluat functia de director executiv in ianuarie, a apelat la stat pentru finantare dupa ce nu a reusit sa gaseasca investitori privati care sa acopere un deficit de capital de aproape 3,3 miliarde de euro, identificat de Autoritatea Bancara Europeana. Banca trebuie sa atinga o rata de adecvare a capitalului de 9% pana la sfarsitul lunii iunie.

Italia a vandut in anii 1990 participatiile sale la banci, pentru a imbunatati profitabilitatea creditorilor si a favoriza consolidarea sistemului bancar. Guvernul urmareste acum sa vanda active pentru a reduce datoria suverana, a doua cea mai mare din zona euro.

Monte Paschi a solicitat pentru a doua oara in trei ani ajutor statului, dupa ce banca a obtinut 1,9 miliarde de euro in 2009 prin emiterea de obligatiuni Tremonti. Aceasta datorie va fi convertita in noi titluri de stat si va fi inclusa in suma totala solicitata. Banca se asteapta sa plateasca dobanzi mai mari de 8,5% pentru obligatiunile Tremonti, a afirmat Viola in iunie.

In cazul in care banca va inregistra pierderi, actiunile vor fi cedate Trezoreriei la valoare contabila a Monte Paschi. Actiunile bancii sunt tranzactionate la aproximativ 20% din acest nivel.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#banca italiana actiuni stat, #pierderi banci, #Monte Paschi actionar stat , #banci