Cele mai mari banci europene vor participa la salvarea Greciei

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 17:35
1478 citiri
Cele mai mari banci europene vor participa la salvarea Greciei
Foto: Daylife

Societe Generale, a doua banca din Franta, UniCredit si Assicurazioni Generali au fost de acord sa participe la programul schimburilor de obligatiuni de care depinde soarta Greciei.

Investitorii privati trebuie sa decida, pana pe 9 martie, daca sunt de acord cu acceptarea unor pierderi de pana la 70 la suta, prin intermediul unui schimb de obligatiuni elene cu maturitate pe termen scurt cu unele pe termen lung, astfel incat Grecia sa-si reduca datoriile de 206 miliarde de euro cu 53,5 la suta, relateaza Bloomberg.

De asemenea, cele sase banci mari grecesti au fost de acord cu aceasta oferta, a anuntat ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos. Acestea detin obligatiuni in valoare de aproximativ 42 de miliarde de euro.

Venizelos a adaugat ca fondurile de pensii din Grecia, ce detin obligatiuni de circa 6 miliarde de euro, trebuie sa decida daca vor participa la program sau nu.

Assicurazioni Generali detine obligatiuni elene cu o valoare nominala de 2,95 de miliarde de euro, in timp ce UniCredit avea obligatiuni de 540 de de milioane de euro. La randul sau, Societe Generale avea obligatiuni de circa 1,06 miliarde de euro.

Daca schimbul de obligatiuni esueaza, oficialii europeni si ai FMI nu vor finanta programul economic al Greciei, iar tara va fi nevoita sa-si restructureze datoriile in alte conditii fata de programul din prezent, a spus ministrul Finantelor.

National Bank of Greece, Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (toate prezente si in Romania, prin Banca Romaneasca, Alpha Bank si Bancpost), au fost de acord sa participe la programul schimburilor de obligatiuni, iar Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece si Hellenic Postbank au semnat deja.

De asemenea, au aprobat programul si BNP Paribas, Deutsche Bank si Commerzbank, ce detin obligatiuni de cel putin 14 miliarde de euro.

Allianz, Axa, CNP Assurances, Greylock Capital Management, ING Bank si Intesa Sanpaolo au sugerat ca vor accepta planul.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#program schimb obligatiuni Grecia, #Societe Generale salvare Grecia, #criza datorii Grecia , #banci
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
sa salveze grecia? da' ce-a patit, se ineaca?