China, cel mai mare rival al bancilor de pe Wall Street?

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 12:38
2712 citiri
China, cel mai mare rival al bancilor de pe Wall Street?
Foto: Daylife

In topul celor mai mari companii din lume veti gasi nume familiare, precum Exxon Mobil, General Electric, Apple sau JPMorgan Chase. Insa, ascunse printre aceste branduri globale, exista o mana de companii pe care s-ar putea sa nu le cunoasteti, insa cu cifre impresionante.

Companii precum Banca Industriala si Comerciala a Chinei (BICC), cu active de 2,5 trilioane de dolari, sau Banca de Constructii din China si Banca Chinei, fiecare cu active de cate 1,9 trilioane de dolari.

In prezent, patru din primele 21 cele mai mari companii din lume sunt banci din China. BICC, aflata pe locul cinci, este cel mai profitabil creditor la nivel mondial, castigand 33 de miliarde de dolari, in 2011.

Astfel, sistemul bancar chinez este al treilea cel mai mare din lume, dupa cel din Statele Unite si Japonia, desi, in cea mai mare parte, afacerile se desfasoara pe plan local.

BICC nu este recunoscuta precum HSBC, de exemplu, desi are o capitalizare mai mare decat orice banca americana.

In 2010, Banca Agricola din China, prima banca comerciala infiintata de Mao Zedong, in anii 1950, pentru a ajuta fermierii, a avut cea mai mare oferta publica initiala din istorie: 22,1 miliarde de dolari. Acest IPO a finalizat procesul de listare a patru banci chineze, prin care si-au anuntat prezenta la nivel mondial.

Totusi, China si-a pastrat controlul asupra celor mai mari banci, desi a vandut pachete minoritare investitorilor. In urma crizei financiare, guvernul a ordonat bancilor sa imprumute trei trilioane de dolari, in doi ani, pentru a mentine nivelul ridicat al cresterii economice.

Ar putea China sa devina tara cu cel mai mare sistem bancar?

Banca centrala chineza a publicat un plan in trei pasi, iar investitorii cred ca bancile din tara asiatica ar putea deveni jucatori mondiali, pe modelul companiilor industriale din acesta tara, furnizand capital economiei globale.

"Bancile chineze sunt bine pozitionate sa urmeze companiile chineze peste hotare si sa ofere finantare, dar intrebarea este daca vor oferi servicii si companiilor straine", a spus Ben Simpfendorfer, consultant din Hong Kong, citat de Forbes. "China ar beneficia de pe urma exportului de bani, iar restul lumii ar beneficia de bunuri chinezesti", a adaugat acesta.

Deocamdata, singurele firme financiare din China care actioneaza la nivel mondial, o fac din interese politice. Banca de Dezvoltare Chineza a avut cateva afaceri mari in Africa si a imprumutat 10 miliarde de dolari companiei petroliere de stat din Brazilia, Petroleo Brasileiro.

Incercarea de ofensiva mondiala

Insa, au fost si semne ca bancile comerciale unt pregatite sa se "lanseze" pe plan global. BICC a deschis si a cumparat sucursale in mai multe locatii, din New York pana in Olanda, iar, anul trecut, a platit 600 de milioane de dolari petnru activele Standard Bank din Argentina.

"Bancile chineze vor avea un international mai mare decat in trecut. Acesta este planul. Va asigura ca ne vom extinde pe continentele americane in urmatorii doi ani", a declarat John Weinshank, directorul diviziei corporate al sucursalei din New York a Bancii de Constructii din China.

Cu toate acestea, nu crede ca bancile din China vor depasi nume precum Wells Fargo in viitorul apropiat, din cauza transferului de leadership. De asemenea, nu este clar daca bancile din China sunt capabile sa fie jucatori importanti in pietele internationale, din cauza lipsei de personal calificat.

Alti analisti, au o estimare mai pesimista. "Capitalizarea lor este insuficienta pentru a se muta de unde sunt acum", a spus Carl Walter, care si-a petrecut 20 de ani infiintand avanposturi in China pentru companii precum JPMorgan Chase. "Este putin probabil ca guvernul sa le lase peste hotare, cand trebuie sa remodele cu totul bancile", a adaugat acesta.

Nu in ultimul rand, premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat ca bancile mari din tara sa fac bani "prea usor" si ar trebui fragmentate.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#crestere banci China, #banci China nivel mondial , #banci