Cinci mari banci risca amenzi cumulate de peste 5 miliarde dolari

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 12:27
3534 citiri
Cinci mari banci risca amenzi cumulate de peste 5 miliarde dolari

Cinci dintre cele mai mari banci din lume, JPMorgan, Citigroup, Barclays, Royal Bank of Scotland si UBS, risca amenzi cumulate de peste 5 miliarde dolari si acuzatii penale, intr-un acord cu autoritatile americane si britanice pentru inchiderea investigatiilor de manipulare a pietelor valutare.

Acordul asteptat miercuri va marca o noua zi neagra pentru industria bancara care incearca sa lase in urma pacatele trecutului, iar factura pentru practicile incorecte in tranzactiile de pe piata valutara mondiala de 5.000 de miliarde de dolari pe zi poate urca la aproximativ 10 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Citigroup pledeaza vinovat in procesul de manipulare a pietei valutare

Surse apropiate situatiei au spus ca JPMorgan, Citigroup, Barclays si Royal Bank of Scotland isi vor recunoaste vinovatia, in fata acuzatiilor penale aduse de Departamentul de Justitie, fapt fara precedent in ultimele decenii pentru niste companii mama sau divizii ale unor banci atat de mari.

Banca elvetiana UBS va evita acuzatiile penale, dupa ce a obtinut imunitate prin alertarea autoritatilor in legatura cu o posibila problema. Banca elvetiana va plati, potrivit unor surse apropiate situatiei, o amenda de 200 de milioane de dolari. Sursele au spus insa ca UBS risca acuzatii penale pentru manipularea dobanzilor pe piata interbancara.

Banca britanica Barclays ar urma la randul ei sa incheie acorduri cu autoritatile de reglementare din Marea Britanie si Statele Unite, iar penalizarile ar putea fi mai mari decat in cazul altor institutii financiare, de peste 2 miliarde de dolari.

Barclays a alocat 3,2 miliarde de dolari pentru acoperirea amenzilor legate de practicile pe piata valutara, iar alte banci au constituit la randul lor provizioane.

Seful autoritatii de reglementare din New York, Benjamin Lawsky, a declarat marti ca unii angajati ai Barclays ar putea fi pusi sub acuzare, daca vor exista dovezi ale unui comportament incorect al acestora.

In noiembrie anul trecut, autoritati de reglementare din Marea Britanie si Statele Unite au amendat un grup de sase banci cu 4,3 miliarde de dolari pentru manipularea pietei valutare, dar Barclays nu a participat la acord din cauza unor complicatii cu autoritatea de reglementare din New York.

Impactul recunoasterii vinovatiei de catre bancile mama sau divizii mari ale acestora este incert, dar ar putea sa le afecteze operatiunile pe piata americana. In aceste conditii, bancile vor sa obtina asigurari din partea autoritatilor americane de reglementare ca in urma recunoasterii faptelor nu le vor fi interzise unele afaceri, au spus mai multe surse apropiate situatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#scandal manipulare piata valutara, #banci manipulare piata valutara, #manipulare piata valutara amenzi , #banci