Clientii dau in judecata bancile pentru cresterea ratelor legate de Libor

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 10:33
2996 citiri
Clientii dau in judecata bancile pentru cresterea ratelor legate de Libor
Foto: Arhiva

Mai multe persoane cu credite ipotecare au initiat un proces colectiv in New York impotriva a 12 dintre cele mai mari banci din lume acuzate de manipularea indicelui Libor, generand cresterea nejustificata a ratelor lunare.

Acesta este primul proces colectiv intentat de clienti, potrivit publicatiei Financial Times, dupa ce procese similare au fost deschise de investitori si municipalitati, noteaza Reuters.

Printre reclamanti se afla si Annie Bell Adams, o pensionara a carei locuinta a fost executata silit.

Reclamantii sustin ca traderii din cadrul bancilor din Europa si America de Nord, inlusiv Barclays, Bank of America si UBS, au fost stimulati sa favorizeze majorarea indicelui Libor la anumite date la care erau ajustate dobanzile creditelor ipotecare legate de acest indice. Acest lucru a determinat majorarea ratelor ipotecare in perioada 2000 si 2009.

Numarul reclamatilor, care au pierdut mii de dolari fiecare, ar putea fi de 100.000, potrivit avocatului acestora, John Sharbrough.

Barclays a fost amendata in luna iunie pentru interventii asupra ratei Libor, de care sunt legate contracte si imprumuturi in valoare de peste 300 de mii de miliarde de dolari din intreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#proces clienti banci Libor, #banci manipulare LIBOR, #credite ipotecare Libor , #banci