Clona Bancii Mondiale - o oportunitate si pentru Europa sau doar un instrument de putere al Chinei

Marti, 26 Mai 2015, ora 08:54
3452 citiri
Clona Bancii Mondiale - o oportunitate si pentru Europa sau doar un instrument de putere al Chinei
Foto: AIIBank

Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura (AIIB) - institutia financiara la care au aderat si 14 state europene - va fi, cu capitalul sau de pornire de 100 de miliarde de dolari, de doua ori mai mare decat BERD si poate influenta in mare masura peisajul institutiilor financiare multilaterale.

Un studiu al think-tank-ului Comisiei Europene, European Political Strategy Centre (EPSC), arata ca institutia ar fi un instrument al Chinei nu numai pentru dezvoltare economica, ci si pentru urmarirea obiectivelor sale strategice - ca de exemplu accelerarea resuscitarii Drumului Matasii.

Miscare periculoasa a Bancii mondiale a Chinei - ar putea bulversa mediul financiar international

Statele UE, 14 dintre ele care au devenit membri, au facut-o pe baze individuale si nu coordonat, iar institutiile europene nu sunt reprezentate, un mare minus din punctul de vedere al expertilor. Timpul nu este insa pierdut si Comisia Europeana ar putea coordona reprezentarea UE.

Cum schimba China ordinea economica globala

Importanta puterilor emergente

Crearea AIIB reflecta importanta economica pe care o au pietele emergente si in special China. Sunt mai multe initiative de acest gen - New Development Bank (NDB), banca tarilor BRICS, si Contingent Reserve Arrangement (CRA) - care au un capital combiant de 250 de miliarde de dolari. Este o puternica concurenta pentru Banca Mondiala.

Astfel de initiative arata faptul ca o putere economica precum China este nemultumita de actualul cadru financiar multilateral, unde este subreprezentata, in conditiile in care este cea de-a doua economie mondiala si este echivalenta cu intreaga economie a zonei euro.

Prin urmare, AIIB este doar in parte un vehicul economic si poate fi un instrument de promovare a intereselor globale ale Beijingului. Nu intamplator SUA si Japonia refuza sa participe in aceasta initiativa.

Citeste mai departe despre Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura - o oportunitate si pentru Europa sau doar un instrument geopolitic al Beijingului pe Curs de guvernare

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#Banca Asiatica Investitii infrastructura, #Banca Mondiala China, #Banca China Rusia , #banci