Bancile avertizeaza: Plafonarea dobanzilor ar duce la scaderea creditarii si a consumului si ar afecta investitiile

Luni, 12 Martie 2018, ora 13:38
2661 citiri
Bancile avertizeaza: Plafonarea dobanzilor ar duce la scaderea creditarii si a consumului si ar afecta investitiile
Foto: Arhiva Ziare.com

Plafonarea dobanzilor, prevazuta intr-un proiect aflat in dezbaterea Parlamentului, ar putea duce la reducerea creditelor acordate populatiei, la scaderea consumului si ar putea afecta investitiile, ducand la o atenuare a cresterii economice, arata un studiu realizat la solicitarea bancilor.

Drept urmare, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) solicita Parlamentului asigurarea unui dialog real si constructiv in dezbaterea celor trei proiecte initiate de senatorul liberal Daniel Zamfir: limitarea dobanzilor la credite, sumele ce pot fi cerute de recuperatori si eliminarea calitatii de titlu executoriu al contractelor.

Un studiu realizat de catre KPMG Advisory arata ca impactul individual, cat si cel cumulat al celor trei propuneri legislative ar putea fi o incetinire a cresterii economice, o scadere a consumului si investitiilor, cat si la o diminuare a veniturilor la bugetul de stat, pe langa alte efecte ce vor afecta consumatorii in mod direct si imediat.

In cazul propunerilor legislative privind plafonarea dobanzilor si eliminarea caracterului de titlu executoriu al unui contract de credit, studiul KPMG arata ca o potentiala reducere a creditarii populatiei cu 5% ca urmare a diminuarii capacitatii institutiilor de credit de a finanta sectorul privat este estimata sa conduca la reducerea consumului cu 1,39%, a investitiilor cu 0,17% si a PIB cu 1,80%.

In cazul propunerii legislative privind limitarea valorii recuperabile a creantelor cesionate, avand in vedere potentialul de diminuare a capacitatii institutiilor de credit de a finanta economia reala, o potentiala reducere a creditarii populatiei si a agentilor economici cu 5%, conform estimarilor, poate sa conduca la reducerea consumului cu 2,19%, a investitiilor cu 0,27% si a PIB cu 2,84%.

In schimb, reducerea ratei creditelor neperformante la un nivel de 3% ar putea genera pentru institutiile de credit capital suplimentar de 6,3 miliarde de lei, care ar putea sustine un volum de credite suplimentar de 47 miliarde lei.

Proiectul de lege privind plafonarea dobanzilor ar urma sa impuna pentru creditele ipotecare o dobanda anuala efectiva (DAE) de 2,5 ori dobanda de politica monetara a BNR si de 18% pentru creditele de consum, insa se vor genera efecte "in lant".

Studiul KPMG estimeaza ca plafonarea DAE, prin raportare la dobanda de politica monetara in cazul creditelor ipotecare, ar conduce la situatii imposibile in cazul in care dobanda de politica monetara ar deveni negativa sau zero, iar bancile ar fi in situatia in care ar trebui sa acorde imprumuturi cu dobanda 0 sau negativa.

De exemplu, daca dobanda legala ar fi -0,1% (astfel cum deja s-a intamplat in cazul Bancii Centrale Europene in iunie 2014, cand dobanda a scazut la o valoare negativa pentru prima data), bancile nu ar putea sa-si imprumute clientii cu dobanzi sub -0.25% pe an, avand in vedere costurile pe care aceasta le inregistreaza si care ar trebui incluse (de finantare, operationale si de risc).

Senatul a adoptat, la finalul lunii februarie, proiectul de lege care prevede plafonarea dobanzii efective anuale (DAE) pentru creditele ipotecare si de consum, astfel ca dobanda pentru creditele ipotecare nu va putea depasi cu mai mult de 2,5 ori dobanda de referinta a Bancii Nationale.

Legea urmeaza sa mearga la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, dupa care, daca va fi votata si aici, merge la seful statului care decide daca o promulga, o contesta la CCR sau o reintoarce in Parlament.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#plafonare dobanzi, #banci efecte plafonare dobanzi , #banci