Cum s-a imbunatatit situatia clientului bancar roman?

Joi, 15 Martie 2012, ora 13:53
2410 citiri
Cum s-a imbunatatit situatia clientului bancar roman?
Foto: Arhiva

Tema abordata in acest an de Ziua Mondiala a Protectiei Consumatorului, sarbatorita pe 15 martie, "Servicii financiare corecte pentru consumatori", reprezinta un aspect sensibil in contextul tensiunilor sporite dintre clienti si mediul bancar si al neincrederii reciproce care defineste in prezent relatia client-banca.

Adoptarea Ordonantei 50 privind creditele pentru consumatori, in a doua jumatate a anului 2010, a marcat trecerea intr-o noua etapa in domeniul protectiei clientilor, consumatorul roman beneficiind de aceleasi drepturi precum consumatorul european, prin adaptarea legislatiei noastre la directivele europene, afirma presedintele Asociatiei Nationale a Protectiei Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu.

"Consumatorii romani sunt consumatori europeni. Atat timp cat legislatia europeana este implementata in Romania si Romania este una din tarile UE care chiar a parcurs aceasta etapa, sigur ca si consumatorul roman are aceleasi drepturi ca orice consumator din UE", a precizat Cerbulescu.

Principalele efecte ale celebrei ordonante se observa la nivelul numarului reclamatiilor, care a inregistrat o scadere semnificativa de la inceputul acestui an.

"De mai bine de un an si jumatate, Protectia Consumatorilor a elaborat si a fost aprobata in Parlament OUG 50 privind creditele pentru consumatori. De la aparitia OUG 50 s-a vazut foarte clar trendul descrescator al acestor sesizari, de multe ori bancile rezolvand problemele fara ca clientul sa ajunga la ANPC. Cel putin in primele trei luni ale anului 2012, numarul reclamatiilor pe acest domeniu a scazut foarte mult si, asa cum au recunoscut si reprezentantii ARB si reprezentantii unor banci importante din Romania, consumatorii romani au posibilitatea, datorita acesteia, sa isi cunoasca mult mai bine drepturile", a spus Constantin Cerbulescu pe Ziare.com.

Potrivit presedintelui ANPC, imediat dupa aparitia ordonantei, aproximativ 95% din reclamatiile clientilor erau justificate, in timp ce in prezent, din reclamatiile care ajung la ANPC, sunt justificate in proportie de 70%.

Implicatiile accesarii unui credit au devenit mult mai clare pentru clientii romani

"Comisioanele, care in anii anteriori erau mult mai multe, mai putin vizibile sau mai putin explicate consumatorilor, sunt acum reglementate prin legislatie, iar consumatorii au, de exemplu, posibilitatea de a rambursa anticipat un credit fara a i se mai percepe niste comisioane aberante", a adaugat presedintele ANPC.

Aparitia OUG 50, care a dus practic la constientizarea prevederilor abuzive din contractele de credite de catre clienti, a deschis, totodata, o lunga serie de procese intentate de catre acestia institutiilor de credit si solutionate de cele mai multe ori cu recunoasterea abuzului de catre instanta de judecata.

ANPC a propus anul trecut introducerea posibilitatii ca, in momentul in care un client castiga in instanta pe o anumita clauza abuziva, altor clienti aflati intr-o situatie asemanatoare sa li se dea dreptate printr-o simpla hotarare judecatoreasca.

"Deocamdata suntem in discutii si cu celelalte institutii ale statului si speram sa putem gasi o formula juridica corecta, sa ne incadram intr-o legislatie care sa permita si acest lucru", a precizat Cerbulescu.

In mesajul adresat de premierul Mihai Razvan Ungureanu ANPC cu aceasta ocazie, se sublinieaza importanta accentuarii laturii preventive in raport cu cea coercitiva.

"Este esential ca angajatii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sa actioneze cu prioritate pentru a impiedica intrarea pe piata a unor produse sau servicii de calitate indoielnica si nu doar pentru a aplica amenzi atunci cand acestea se afla deja pe piata. Din perspectiva protectiei consumatorilor, preventia este inzecit mai importanta decat sanctiunea", a spus premierul.

Prevenirea reprezinta o latura importanta in activitatea ANPC, sustine Constantin Cerbulescu.

"Facem acest lucru. Nu am avut niciodata un plan de amenzi, nu am avut niciodata intentia de a sanctiona pe cineva care intr-adevar respecta legea. Daca am facut consiliere, am explicat, am venit cu precizari clare, dar constatam ca se intampla acelasi lucru in mod repetat bineinteles ca aplicam si sanctiuni. Dar, partea de educare si indrumare este una dintre laturile cele mai importante", a conchis presedintele ANPC.

Ziua de 15 Martie marcheaza, incepand cu anul 1983, Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, prilej cu care, in intreaga lume, se desfasoara evenimente care au rolul de a promova importanta cunoasterii si protejarii drepturilor consumatorilor.

Tema propusa in acest an de Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori este "Servicii financiare corecte pentru consumatori".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#clienti banci, #anpc, #Ziua Mondiala a Protectiei Consumatorului , #banci