De ce le este teama bancherilor romani?

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 07:06
3501 citiri
De ce le este teama bancherilor romani?
Foto: Business Magazin

V-ati intrebat vreodata care este cea mai mare grija a bancherilor din Romania? Raspunsul corect este riscul de credit, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSFI), in colaborare cu PricewaterhouseCoopers (PwC).

De asemenea, bancherii din Romania sunt ingrijorati si de implicarea politica in afacerile bancare, dar si de riscul valutar, tendintele macroeconomice si calitatea managementului riscului, se arata in studiul remis Ziare.com.

Studiul pe Romania nu a scos la inveala o tendinta anume, fiind exprimate temeri cu privire la fragilitatea economiei si la impactul creditelor neperformante si a scaderii profitabilitatii asupra bancilor.

Unii respondenti cred ca sistemul bancar ar putea beneficia de ajutor din partea Guvernului, in situatii extreme. In plus, bancherii romani cred ca nevoia unui sistem de mamangemet al riscului mai performant este o urgenta, impreuna cu elaborarea unor reglemtentari suplimentare, pentru ca sistemul bancar sa fie mai bine pregatit sa faca fata crizelor.

"Sistemul bancar romanesc a evitat faza initiala a crizei financiare de la sfarsitul anului 2008. Cu toate acestea riscul de credit devine o preocupare majora pentru bancile romanesti, pe masura ce recesiunea va duce la un numar din ce in ce mai ridicat de insolvente si falimente printre companiile locale", a spus Dan Iancu, Partener, Servicii de Consultanta, PricewaterhouseCoopers Romania.

"Bancile anticipeaza deteriorarea in continuare a calitatii portofoliului de credite si sporirea provizioanelor pentru credite neperformante, ceea ce s-ar putea transforma in pierderi reale pentru creditori", a adaugat Iancu.

Bancherii straini se tem de implicarea politicienilor

La nivel global, insa, respondentii au indicat politizarea bancilor drept cea mai mare amenintare pentru situatia financiara a bancilor, avand in vedere interventiile de salvare, care au condus la preluarea unei parti din pachetul de actiuni a institutiilor respective de catre stat.

De altfel, este pentru prima data cand acest motiv de ingrijorare apare in raport, fiind in stransa legatura cu excesul de reglementare a sistemului bancar, ce apare pe pozitia a treia.

Potrivit studiului CSFI si PwC, bancherii se tem ca institutiile vor fi prejudiciate suplimentar de reactiile exagerate la actuala criza.

"Este o ironie faptul ca deciziile politice sunt percepute ca si risc in conditiile in care bancile s-au vazut in situatia de a fi salvate prin interventia statelor. Este evidenta o criza in relatia dintre banci si societate si vor fi necesari cativa ani pentru a se restabili increderea. Pana atunci, insa, bancile vor opera cu un anumit handicap financiar", a declarat David Lascelles, editorul raportului.

Multe dintre riscurile identificate prin acest studiu, cum ar fi cel de credit, are drept sursa ingrijorarea privitoare la efectele recesiunii asupra sectorului bancar.

In cazul riscului de credit, acesta se manifesta si in privinta creditelor imobiliare, atat pe segmentul comercial, cat si pe cel pentru persoane fizice, dar si in privinta creditelor de consum, cum ar fi imprumuturile pentru achizitionarea unei masini sau cardurile de credit. In cel din urma caz, bancherii cred ca nu s-a reusit, inca, eliminarea activelor toxice.

In urma crizei financiare, guvernele din intreaga lume, dar si diversele institutii internationale, au inceput sa lucreze la proiecte pentru o reglementare mai severa a domeniului financiar.

Insa bancherii cred ca, din cauza faptului ca toate aceste reglementari se fac de catre politicieni, ar putea fi exagerate. In plus, ei cred ca politicienii se bazeaza mai mult pe cantitatea decat pe calitatea masurilor luate.

Potrivit studiului, bancherii cred ca aceste reglementari ar putea inceti cresterea economica si ar reduce flexibilitatea pietelor financiare.

Nu in ultimul rand, multi bancheri sunt ingrijorati de perspectivele economice, temandu-se de o "recesiune in W", care va genera un nou val de credite neperformante.

Cei mai pesimisti sunt din regiunea Asia - Pacific, unde respondentii s-au declarat preocupati de posibilitatea spargerii unui nou balon speculativ, care ar putea duce la un colaps al increderii pe pietele de credit.

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#risc credit banci, #probleme sistem bancar Romania, #studiu PricewaterhouseCooper , #banci
Comentarii
Poza DemonBanal
DemonBanal
rank 5
principalul motiv de teama pentru bancheri ar trebui sa fie daca intra sau nu la bulau
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5