Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:23
3318 citiri
Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila
Foto: gov.ro

Guvernul a amanat, miercuri, intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, noul termen propus fiind 15 februarie.

In acest sens, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta, "pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se arata intr-un comunicat al Guvernului, publicat pe site.

Initial pe site-ul guvernului aparuse ca data de aplicare a noului cod este 1 iulie anul curent, insa la scurt timp termenul a fost schimbat in 15 februarie.

Ordonanta stabileste termenele pentru intrarea in vigoare a:

- Sedintelor de informare despre mediere in cauze civile: 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila;

- Sedintelor de informare despre mediere in cauze penale: data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Penala;

- Sanctiunii inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea: 1 august 2013.

Codul de procedura civila trebuia sa intre in vigoare pe 1 februarie, iar premierul Victor Ponta promitea, marti, ca intentioneaza sa pastreze aceasta data. Ideea a fost reiterata si de ministrul Justitie, Mona Pivniceru.

"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul acesta. Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva si ar fi devansat aceasta data. Am inteles ca s-au mobilizat Parlamentul, Presedintia si prin urmare Codul de procedura civila va intra in vigoare 1 februarie anul acesta", a sustinut aceasta.

Insa, potrivit OUG, amanarea pana la 15 februarie este "justificata de faptul ca neadoptarea masurilor ar duce la blocaje la nivelul instantelor si la sporirea numarului proceselor avand ca obiect judecarea recursurilor, in conditiile in care infrastructura necesara functionarii noului sistem procesual civil nu este suficienta", potrivit Guvernului.

Reprezentantul delegatiei FMI in Romania, Erik de Vrijer, a declarat, marti, ca este necesar un studiu de impact pentru a determina efectele asupra sistemului bancar, astfel incat, prin aplicarea legii, interesul consumatorilor sa fie respectat, iar bancile sa nu fie gonite din tara.

Noul Cod de procedura civila intareste si mai mult legea 193/2000 in favoarea clientului, care daca a semnalat ca exista clauze abuzive in cotractele de credit, atunci el poate sa ceara in instanta obligarea bancii sa elimine aceste clauze din toate contractele, pentru toti clientii, chiar daca sunt in derulare.

C.P.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#amanare noul Cod de procedura civila, #amanare Cod procedura civila, #intrare vigoare Cod Procedura Civila , #banci
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Pontalaule, ti-a spus domnu' Ciocan ca Ordonanta de Urgenta este KK!