Comisioane cu zeci de euro mai mari decat in UE: Cat cotizeaza romanii la banci

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 18:34
8490 citiri
Comisioane cu zeci de euro mai mari decat in UE: Cat cotizeaza romanii la banci

In Romania, comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat in raport cu celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE), iar fiecare institutie financiara are un sistem propriu de taxare.

Un studiu al Comisiei Europene realizat in anul 2009 arata ca Romania se situeaza pe locul patru in topul tarilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plati.

Datele sun confirmate si in prezent de un raport al Consiliului Concurentei, care arata ca la noi, tarifele depasesc considerabil media inregistrata la nivelul Uniunii Europene, diferenta fiind de aproximativ 50 de euro.

Ce comisioane percep bancile

In afara de Marfin Bank si Banca Transilvania, toate celelalte banci au taxe de cel putin 2,5 lei/luna pentru administrarea lunara a unui cont curent de baza.

De asemenea, interogarea soldului este taxata de majoritatea bancilor, exceptie facand Piraeus Bank, Volksbank, Credit Europe Bank si Marfin Bank, care nu percep comisioane nici la ATM-urile proprii, nici la cele ale altor banci.

In schimb, ING Bank nu percepe comision la interograrea soldului la bancomatele sale, dar are un tarif de 2,5 lei pentru ATM-urile altor banci.

Pe de alta parte, UniCredit Tiriac Bank nu isi taxeaza clientii care isi verifica situatia contului la ATM-urile altor institutii, dar are un tarif de 0,3 lei pentru interogarea soldului la bancomatele proprii.

Cele mai multe banci nu percep comision la eliberarea unui extras de cont lunar, exceptie facand Banca Transilvania si Libra Internet Bank, unde fiecare extras de cont eliberat este tarifat cu 1 leu, respectiv cu 0,5 lei.

In afara acestor doua banci, institutiile de credit din Romania percep comisioane doar pentru eliberarea unui duplicat al extrasului de cont.

Aceste tarife incep de la 1 leu (OTP Bank) si ating chiar si 10 lei (Banca Comerciala Carpatica), avand o medie in valoare de aproximativ 4 lei/extras.

De asemenea, serviciul de Internet Banking, care in majoritatea statelor europene este gratuit, in tara noastra este taxat de catre banci cu sume de aproximativ 1 euro/luna.

Cel mai mare tarif este perceput de OTP Bank, in valoare de 1,5 euro/luna, dar sunt si banci unde acest serviciu este oferit gratuit pentru clientii: Unicredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca, Libra Internet Bank, Credit Europe Bank si Marfin Bank.

Comisioane la tranzactii de pe cardurile in lei

Pentru retragerea de numerar de pe cardurile de debit in lei de la ATM-urile proprii, doar banci precum Banca Transilvania, ING Bank sau Marfin Bank nu percep comision. Cele mai multe banci au o taxa de 0,2%, maximul de 0,25% fiind utilizat doar de BCR si Bancpost.

In ceea ce priveste retragerea de numerar de la un ATM din afara retelei proprii, comisioanele incasate de banci de la clientii persoane fizice prezinta un grad mai mare de variabilitate.

Cel mai mare comision este perceput din nou de catre BCR, acesta atingand nivelul de 1% + 6 lei, in timp ce tariful celor mai multor banci nu depaseste 0,5% + 2,5 lei.

Tarifele pentru tranzactii internationale - retrageri de numerar in afara Romaniei - variaza de la banca la banca: toate comisioanele depasesc pragul de 1% din valoarea tranzactiei, acestuia adaugandu-i-se o suma fixa in lei sau valuta in functie de banca. Comisionul maxim inregistrat este de 2% + 10 lei (Libra Internet Bank).

Comisioane la tranzanctii de pe cardurile in euro

Desi cele mai multe banci pastreaza comisionul de 0,2% la fiecare tranzactie, se poate observa o usoara crestere a tarifelor in ultima perioada de timp din perioada analizata.

Cea mai notabila modificare se inregistreaza in cazul tarifelor percepute de BCR (de la 0,2% min.0,5 lei la 1,75% min. 5 EUR), fiind urmata de Raiffeisen Bank (de la 0,2% min. 0,2 lei la 1,5% min. 1 EUR).

Acestea sunt, de altfel, si cele mai mari tarife percepute pentru retragerea de numerar in reteaua de ATM-uri proprii. In ceea ce priveste folosirea bancomatelor din afara retelei, comisioanele sunt mult mai variate decat in cazul unui card in lei.

Acelasi lucru poate fi observat si prin analizarea comisioanelor aferente tranzactiilor internationale. Bancile care se detaseaza prin impunerea unor tarife ridicate sunt BCR, BRD si Raiffeisen Bank pentru un card de debit in euro.

Comisioanele din raportul Consiliului Concurentei sunt cele valabile la data de 1 octombrie 2014.

C.P.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#comisioane banci Romania, #comisioane banci internet banking, #comisioane retragere numerar bancomat, #comisioane banci , #banci
Comentarii
Poza Tome
Tome
rank 5
Acesta este un articol despre "asasinii " economici ... ?????
Poza memorex
memorex
rank 1
evident ca sunt bancherii lui ponta