Concurenta in domeniul bancar, in crestere - raport Consiliul Concurentei

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:51
1590 citiri
Concurenta in domeniul bancar, in crestere - raport Consiliul Concurentei
Foto: Romania Libera

Sectorul bancar din Romania a inregistrat o evolutie favorabila, in acest an, insa este mai putin competitiv decat sectoarele similare ale tarilor din regiune, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei.

In primele luni ale anului 2010, s-a constatat o crestere a numarului creditelor de refinantare, comparativ cu anul anterior, iar, imediat dupa adoptarea OUG 50, numarul acestora a stagnat.

"Incepand cu luna martie a anului 2011, numarul creditelor de refinantare a 'explodat' comparativ cu perioada anterioara, ca urmare a noilor oferte de creditare din partea bancilor. Evolutia volumulului creditelor refinantate in lei indica un efect persistent datorat aparitiei Ordonantei, efect concretizat in dublarea volumului lunar de credite refinantate, dincolo de eventualii factori sezonieri care influenteaza evolutia refinantarilor", se arata in raportul Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale 2011, publicat de Consiliul Concurentei.

Creditele refinantate in lei au inregistrat o dublare a volumului lunar, datorita aparitiei OUG 50, in timp ce, in cazul refinantarilor creditelor in euro, varful s-a inregistrat in perioda octombrie - noiembrie 2010.

In perioada ulterioara aparitiei Ordonantei (iunie 2010 - mai 2011), numarul total al creditelor refinantate s-a dublat comparativ cu perioada anterioara (iunie 2009 - mai 2010). In aceasta perioada s-au acordat aprox.160.00 de credite de refinantare, comparativ cu 85.500 credite de refinantare acordate in perioada iunie 2009 - mai 2010. Prin urmare, cel putin 160.00 de clienti au beneficiat in mod direct de eliminarea sau reducerea comisionului de rambursare anticipata. Acestora li se adauga clientii care au efectuat, in aceasta perioada, rambursari anticipate ale creditelor, partiale (229.000) sau totale (altele decat refinantarile), precum si cei care si-au renegociat contractele in conditii mai favorabile.

Volumul cumulat al creditelor de refinantare, in lei in perioada iunie 2009 - mai 2010, este de 1,027 miliarde de lei, iar volumul cumulat al creditelor de refinantare in lei, in perioada iunie 2010 - mai 2011, este de 2,169 de miliarde lei. Pentru comparatie, volumul de credite in sold acordate gospodariilor populatiei la nivelul lunii mai 2011 a fost de 35,402 miliarde lei. Prin urmare, in cele 12 luni ulterioare aparitiei Ordonantei, volumul total al creditelor de refinantare in lei s-a dublat fata de perioada anterioara corespunzatoare. In acelasi timp, acest volum reprezinta 6% din volumul creditelor in sold acordate gospodariilor populatiei.

Potrivit raportului Consiliului Concurentei, sectorul bancar romanesc a traversat o decada de transformari substantiale, transformari care au vizat cresterea ponderii capitalului privat (93,4% din total active in luna martie 2011) precum si cresterea ponderii capitalului strain (85,4% din total active in luna martie 2011).

In prezent sunt active 30 de institutii de credit - banci universale, 2 institutii bancare pentru economisire si creditare in domeniul locativ si 9 sucursale ale institutiilor de credit din statele membre UE. La acestea se adauga o institutie bancara de credit cooperatist (Creditcoop).

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#sector bancar romania, #banci Romania, #credite Romania, #refinantare credite , #banci