Consiliul Fiscal, despre darea in plata: Iohannis sau Guvernul vor contesta la CCR

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 19:13
2725 citiri
Consiliul Fiscal, despre darea in plata: Iohannis sau Guvernul vor contesta la CCR
Foto: Arhiva/site CCR

Legea darii in plata va fi trimisa, aproape sigur, la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), de catre presedintele Klaus Iohannis sau de catre Guvern, pentru ca se intervine in mod arbitrar in contractele existente, a declarat pentru News.ro presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Deputatii au dat votul final in plen pentru Legea privind darea in plata, pe care au aprobat-o aproape in unanimitate, doar cu o abtinere, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Legea, care urmeaza sa fie trimisa presedintelui Klaus Iohannis spre promulgare, se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achizitia unei locuinte sau a unui teren pe care sa se construiasca locuinta, chiar si in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, apreciaza ca exista o mare probabilitate ca legea sa fie trimisa la CCR din cauza problemelor de constitutionalitate pe care le ridica.

"Va fi o mare problema de constitutionalitate, pentru ca se aplica retroactiv si se intervine in mod arbitrar in contracte. Sunt aproape convins ca presedintele sau guvernul va trimite legea la CCR", a precizat Dumitru, pentru News.ro.

Legea darii in plata, adoptata - Initiatorul legii il ataca pe Isarescu si ii cere sa opreasca intoxicarea

Si analistii din Romania ai grupului financiar ING estimeaza ca exista 60% sanse ca judecatorii Curtii Constitutionale sa considere neconstitutionale mai multe prevederi ale Legii darii in plata, in cazul in care actul normativ va fi contestat la forul care analizeaza constitutionalitatea legilor din Romania, arata un raport de cercetare transmis la putin timp dupa votul deputatilor.

De asemenea, reprezentantii bancilor au transmis ca vor ataca elementele de neconstitutionalitate ale legii, cu care oricum nu sunt de acord in forma adoptata, mai ales din cauza faptului ca se aplica si contractelor in derulare, dar si debitorilor deja executati silit.

Legea darii in plata, aprobata: Bancile cer atacarea la CCR

Dumitru considera ca, in continuare, nu exista criterii clare care sa arate care sunt cazurile sociale la care face referire legea.

In plus, ar fi fost "o nebunie totala" daca programul Prima Casa nu era exceptat de la aceasta lege, apreciaza Dumitru.

Legea a fost votata de deputati cu stabilirea plafonului pentru suma imprumutata de la banca prin credit garantat cu ipoteca la 250.000 euro.

Legea se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achizitia unei locuinte sau a unui teren pe care sa se construiasca locuinta, chiar si in cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca.

Deputatii juristi au votat aplicarea legii si persoanelor care se afla in prezent in procedura de executare silita de catre banci.

De asemenea, au adoptat un amendament care prevede ca legea sa nu se aplice persoanelor care au fost condamnate prin hotarare definitiva pentru infractiuni privind creditul pentru care solicita darea in plata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Consiliul Fiscal pozitie legea darii in, #Iohannis Ciolos atac CCR dare plata , #banci