Criza francului elvetian: Banca Nationala a Elvetiei, pregatita sa intervina pe piata valutara

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 09:39
3783 citiri
Criza francului elvetian: Banca Nationala a Elvetiei, pregatita sa intervina pe piata valutara
Foto: The Guardian

Banca Nationala a Elvetiei (BNS) este pregatita sa intervina pe piata valutara pentru a relaxa politica monetara, dupa ce, in 15 ianuarie, a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, a afirmat, marti, vicepresedintele Jean-Pierre Danthine.

Abandonarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit in urma cu trei ani, a provocat o apreciere de 30% a francului elvetian in raport cu moneda euro si cu 25% fata de dolar. Mentinerea acestui prag ar fi costat institutia 100 miliarde de franci elvetieni (110,84 miliarde de dolari) pe luna, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS. Acesta a apreciat ca BNS ar putea lua in considerare stabilirea unui prag minim pentru un cos valutar alcatuit din euro si dolar, transmite Reuters.

"Renuntarea la pragul minim inseamna o inasprire a politicii monetare. Acceptam asta, dar numai pana la un punct. Suntem pregatiti fundamental sa intervenim pe piata valutara", a afirmat Danthine, intr-un interviu acordat publicatiei elvetiene TagesAnzeiger.

Conversia creditelor din franci in lei: Ce suma uriasa ar pierde bancile - Calculele BNR

Acesta a explicat ca va dura o perioada de timp pana ce se vor echilibra pietele valutare, dar Banca Nationala a Elvetiei nu urmareste doar rata de schimb a euro, ci si a dolarului.

A sasea banca ce anunta un program pentru romanii cu credite in franci elvetieni

Curs valutar: Francul elvetian a scazut, dar ramane peste euro

Intrebat despre o noua strategie valutara, Danthine a declarat ca o politica asemanatoare cu cea din Danemarca, unde coroana are un curs fix fata de euro, nu este adecvata in cazul Elvetiei, dar sistemul din Singapore, care permite monedei nationale sa se aprecieze sau sa se deprecieze fata de monedele principalilor parteneri comerciali intr-o banda de tranzactionare neprecizata "merita o examinare mai atenta".

Potrivit oficialului elvetian, Suedia si Norvegia sunt exemple de economii mici, deschise, care s-au descurcat bine cu rate de schimb flexibile.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Banca Elvetiei interventie piata valutara, #prag minim franc elvetian, #credite franci elvetieni , #banci