Croatia ingheata cursul francului elvetian

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 21:30
3898 citiri
Croatia ingheata cursul francului elvetian
Foto: Wikipedia

Parlamentul croat a aprobat vineri un amendament al guvernului care prevede inghetarea cursului francului pentru a le proteja pe cele circa 60.000 de persoane din aceasta tara cu credite in moneda elvetiana, relateaza AFP.

Dupa aprecierea monedei elvetiene din ultima saptamana, guvernul a propus un amendament la legea privind creditele de consum care fixeaza, pentru o perioada de un an, cursul francului elvetian la 6,39 kuna (0,83 de euro).

Curs valutar: Dolarul face un salt urias, iar francul creste in continuare

In virtutea acestui amendament, costul acestei masuri, care potrivit Bancii nationale a Croatiei se ridica la 52 de milioane de euro, va fi acoperit de banci. Bancile straine controleaza circa 90% din sectorul bancar croat.

Asociatia Bancilor din Croatia (HUB) si-a exprimat suprinderea fata de o decizie a guvernului care "arunca povara asupra unei singure parti".

Joi, premierul Zoran Milanovic a indicat ca guvernul sau examineaza "posibilitatea de a converti aceste credite in kuna", moneda nationala croata.

Banca nationala a Croatiei a anuntat insa ca o astfel de conversie in kuna a creditelor in franci elvetieni ar reduce cu 30% rezervele in devize ale tarii.

Guvernul social-democrat al lui Zoran Milanovic intampina dificultati in a scoate Croatia din criza economica in care a intrat de sase ani.

Joia trecuta, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a luat pietele prin surprindere renuntand la rata de schimb minima, de 1,20 franci la un euro, pe care a impus-o in septembrie 2011 pentru a lupta impotriva supraevaluarii francului elvetian.

Imediat dupa aceasta decizie, moneda croata s-a depreciat cu circa 17% fata de francul elvetian. O asociatie locala care ii reprezinta pe cei care au contractat credite in franci elvetieni, Franak, a avertizat in privinta unei "catastrofe" a debitorilor.

In Croatia, creditele in franci elvetieni se cifreaza la 23,7 miliarde de kuna (3 miliarde de euro), potrivit Bancii Nationale. Este vorba in principal de credite imobiliare si aceasta apreciere a francului elvetian ameninta sa afecteze intre 200.000 si 300.000 de persoane in aceasta tara de 4,2 milioane de locuitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#curs franc elvetian inghetat, #Croatia ingheata curs franc elvetian, #masuri credite franc elvetian, #tari masuri franc elvetian , #banci