Cum au fost posibile fraude bancare de zeci de milioane de euro - fost oficial BRD

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 13:07
5678 citiri
Cum au fost posibile fraude bancare de zeci de milioane de euro - fost oficial BRD

Oameni de afaceri, bancheri, reprezentanti ai unor institutii de stat, evaluatori si notari s-au reunit in structuri complexe prin care s-a reusit accesarea in mod fraudulos a unor credite de zeci de milioane de euro. O suma infima la nivelul sistemului, spun reprezentantii bancilor, insa fenomenul in sine este ingrijorator avand in vedere modul de operare si pozitia factorilor implicati.

Procurorii DIICOT au lansat in forta, pe 13 decembrie, o operatiune de destructurare a unei grupari infractionale implicate in fraude bancare de 85 de milioane de euro. Printre cei anchetati se afla oamenii de afaceri Ioan Crestin si Marius Locic, cercetati in prezent in libertate, doi directori ai unor unitati BRD, aflati in arest preventiv, precum si mai multi notari si evaluatori.

Cu sprijinul bancherilor si al notarilor, cunoscutii oameni de afaceri au accesat credite fara acoperire, recurgandu-se la supraevaluarea bunurilor imobile, prezentate ca garantii, raportat la valoarea de piata.

Scandalul vine la aproximativ o luna dupa ce au fost mentionate, in cadrul unei operatiuni similare, nume sonore precum Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD, oamenii de afaceri Marius Stan si Daniel Ruse, precum si angajati ministeriali.

Acestia au fost acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, valoarea prejudiciilor ridicandu-se la 22 de milioane de euro in acest caz.

Aurelian Dochia, fost membru al Consiliului de Administratie BRD, ne-a explicat care sunt etapele si care sunt actorii implicati in fraude la nivelul unei banci.

"Au fost implicati oameni de la diverse niveluri, care aveau un rol in procedura de aprobare a unui dosar de credit. Intr-o banca, dosarele de credit trec prin multe faze de aprobare si fazele acestea depind foarte mult de marimea creditului. Cu cat creditul este mai mare, cu atat aprobarile ajung sa se dea la un nivel mai inalt. Sunt si credite execeptionale care se aproba chiar la nivel de Consiliu de Administratie, mai ales pentru persoanele si institutiile care sunt in relatie speciala cu banca.

Dar creditele mai mici sunt acordate la niveluri de competenta mai scazute, inclusiv la directori de filiala de exemplu", a detaliat analistul.

Potrivit acestuia, in cazurile anchetate in prezent, este vorba de credite relativ mici pentru banca, de cateva milioane de euro.

Daca un director si iti spune sa faci un lucru, un functionar constiincios se grabeste sa faca lucrul respectiv

"Au fost scurtcircuitate unele proceduri de aprobare prin interventia unor directori care au facut demersuri pentru urgentarea dosarelor. Totusi, procedurile trebuie respectate si in acest caz, altfel se incalca normele si cei vinovati trebuie sa raspunda", este de parere Aurelian Dochia.

In opina analistului, cazurile au fost generate de factori din afara sistemului.

"In banci au fost gasite puncte de contact care au fost deschise pentru a facilita operatiunilor acestor retele din afara bancilor."

Normele au putut fi ocolite chiar daca in cadrul bancilor functioneaza departamente antifrauda care incearca prevenirea unor situatii de acest gen. Aurelian Dochia arata ca documentele extrem de bine falsificate pot induce in eroare si functionari de buna credinta.

Totusi, "explicatia consta intr-o combinatie de slabiciune umana si slabiciune de sistem - proceduri si norme. Este responsabil in special factorul uman, care se dovedeste slab dintr-un punct de vedere, fie ca este coruptibil, neglijent, slab pregatit sau supraaglomerat", a mai spus analistul.

Dincolo de prejudiciile semnificative aduse, legale, financiare, de imagine, exista, insa, si un aspect pozitiv.

"Intotdeauna se invata din experienta, personalul implicat in risc si combaterea fraudei se mobilizeaza pentru a vedea unde au fost deficiente in sistem si cum s-ar putea remedia acestea", a concluzionat analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#frauda bancara Romania, #metode frauda banca, #obtinere frauduloasa credite , #banci