Cum incearca bancile sa supravietuiasca in 2012

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 15:44
2622 citiri
Cum incearca bancile sa supravietuiasca in 2012
Foto: Arhiva

Anul 2011 nu a adus demarajul spectaculos anticipat si sperat, la inceput, in mediul bancar, ci doar noi niveluri record ale creditelor neperformante, ce au afectat semnificativ rezultatele institutiilor financiare.

Astfel, la nivelul intregului sector bancar, s-au inregistrat, doar in primele 9 luni ale acestui an, pierderi de 766 de milioane de lei.

In continuare, sistemul bancar are in fata o perioada cel putin la fel de dificila, in contextul agravarii crizei datoriilor suverane din zona euro, care lasa bancile locale fara sprijinul bancilor mama pentru a-si finanta operatiunile financiare. Totodata, creditele neperformante, precum si noul regulament al creditelor, care va intra in vigoare incepand cu anul viitor, vor afecta rezultatele bancilor si in 2012.

Pe final de 2011, trei banci locale importante au anuntat schimbari surprinzatoare, inainte de incheierea mandatelor, la nivel managerial.

Una dintre cele mai surprinzatoare miscari este inlocuirea singurului manager de top roman din echipa de conducere a primei banci locale, in functie de valoarea activelor, cu cehul care a detinut functia anterior. Astfel, Oana Petrescu (42 ani), vicepresedintele executiv al BCR pe retail si private banking, va fi inlocuita in functie de cehul Martin Skopek, incepand cu luna martie a anului viitor. Skoper a mai detinut aceasta functie trei ani si jumatate, inainte de a fi transferat la consiliul de la Viena al Erste Group, in vara anului 2010.

Oana Petrescu a venit la BCR in 2006, dupa ce banca a intrat sub controlul austriecilor de la Erste, in functia de vicepresedinte executiv pe operatiuni, iar, de la 1 iulie 2011, dupa transferul lui Skoper, se ocupa de departamentul de retail. Ea va ramane, in continuare, consultant al bancii.

Pe de alta parte, grupul Erste a extins contractele celorlalti cinci directori ai echipei de conducere a BCR pana la mijlocul anului 2017, in conditiile in care mandatele urmau sa expire la mijlocul anului 2012.

BCR, care detinea, in septembrie, active in valoare de 68,8 milioane de lei, a avut pierderi de 377,6 milioane de lei, in primele 9 luni ale anului.

Si Guy Poupet, presedintele BRD - Groupe Societe Generale, pleaca inainte cu doi ani din functie. Reprezentantii bancii au anuntat, in aceasta luna, ca Alexandre Maymat, actual administrator si director general al Societe Generale din Camerun, va fi propus, la inceputul anului 2012, ca administrator al BRD - Groupe Societe Generale, urmand sa fie numit in viitor presedinte al BRD dupa plecarea Poupet.

BRD este cea de-a doua banca din Romania dupa active si are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB.

Guy Poupet a fost ales in pozitia de director general si presedinte al Consiliului de Administratie al BRD de la 1 ianuarie 2010, pentru un mandat de 4 ani, inlocuindu-l pe Patrick Gelin, care a condus institutia bancara aproape 9 ani.

BRD a inregistrat un profit net in scadere cu 19%, in primele noua luni ale anului, de 382 de milioane de lei, fiind, totusi, cea mai profitabila banca din sistemul bancar si detinand active in valoare de 46 de milioane de lei. Agentia de rating Moody's a plasat sub evaluare pentru o posibila retrogradare a ratingurilor pentru depozitele in moneda locala pe termen lung si scurt ale BRD. Anterior, Moody's a retrogradat datoria bancii Societe Generale si a altor doua banci franceze, la inceputul lunii decembrie, motivandu-si decizia pe fondul mediului de operare fragil pentru bancile europene.

Henk Paardekooper asteapta avizul Bancii Nationale a Romaniei pentru a prelua functia de presedinte al RBS, inlocuindu-l pe Johan Gabriels, aflat la conducerea bancii din Romania din 2009.

Anterior, Henk a fost directorul de active corporative si institutionale din cadrul Diviziei Non-Core a RBS din Londra, unde a condus operatiunile RBS din diverse tari. Intre 2004 si 2010, Henk a fost Presedinte RBS Rusia, unde a integrat cu succes ABN AMRO in RBS si a condus sucursala rusa prin criza financiara. In plus, in 2007, a preluat si conducerea operatiunilor din Kazakstan si Uzbekistan. Inainte de 2004, Henk a condus echipa de consultanta in corporate finance a bancii ABN AMRO, in Olanda, au precizat reprezentantii RBS.

In primavara anului 2009, circulau zvonuri legate de vanzare RBS Romania, insa, in toamna anului trecut, Gabriels afirma ca deciza "a fost luata prea repede, dar acum casa noastra nu mai este de vanzare". RBS a facut profit de 67,5 milioane de lei in primele 9 luni ale anului, avand active in valoare de 6,2 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#banci, #BCR, #presedinte banca , #banci
Comentarii