Ziare.com

Cum ne "jumulesc" bancile? Vezi 10 cele mai frecvente costuri

de Ana Voicu
Duminica, 28 Martie 2010, ora 19:16

   

Cum ne "jumulesc" bancile? Vezi 10 cele mai frecvente costuri
V-ati gandit vreodata cate tipuri de comisoane si dobanzi penalizatoare are o banca? In cele ce urmeaza va prezentam 10 dintre cele mai frecvente costuri impuse de bancheri la care ar trebui sa fiti atenti cand incheiati un contract cu o banca.

Mai intai este vorba despre comisionul de analiza. Chiar daca unele banci l-au "eliminat", incluzandu-l in alte costuri, analistii atrag atentia ca, mai ales in cazul creditelor de suma mai mica, acest comision poate reprezenta un procent insemnat.

Un alt cost il reprezinta comisionul de acordare, care reprezinta un procent din suma acordata drept imprumut. Bancile au stabilit diverse valori ale acestui comision.

Un alt comision este cel de administrare, numit si de gestiune sau comision de mentenanta. Acesta, in general, este calculat ca dobanda, dar exista posibilitatea de a se calcula ca procent din suma total imprumutata.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

In cazul cardurilor, comisionul de administrare se percepe de obicei anual si este in medie de 20 de lei pe an. Exista insa si un comision de neutilizare. Cei care au un contract de credit, dar nu utilizeaza banii intr-un interval de timp mentionat in contract trebuie sa platesca un comision de neutilizare calculat ca procentaj din valoarea creditului neutilizat.

Unele banci isi taxeaza clientii si cu un comision de risc. In general, acesta se percepe pentru creditele acordate fara garantii si acopera riscul de neplata. Comisionul de risc poate fi de 0,1% din sold, atunci cand se percepe lunar, dar poate fi perceput si anual sau o singura data, la acordarea creditului.

In ultima vreme, se vorbeste de limitarea comisioanelor de rambursare anticipata, un alt tip de cost practicat in mediul bancar. In general, acestea pot ajunge si pana la 5% din suma platitia anticipat, dar o directiva europeana impune bancilor sa limiteze acest cost pana la 1%. Exista si banci care calculeaza comisionul de rambursare anticipata ca o suma fixa.

Vrei sa depui bani? Esti taxat!

Alt tip de comisioane sunt cele aferente contului curent. Astfel, unele banci te taxeaza daca vii si depui bani in cont, printr-un comision de depunere numerar. Mai exista si comisionul de administrare a contului curent sau comisionul de retragere numerar.

Specialistii de la Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor atrag atentia si asupra dobanzii penalizatoare - in procent sau suma fixa - perceputa pentru perioada de intarziere la plata sumelor datorate lunar.

De asemenea, un alt cost este cel al primei de asigurare aferenta politiei de asigurare de viata atunci cand incheiati un contract pentru un credit ipotecar, in general. Aceasta trebuie achitata lunar sau anual pe perioada de rambursare a creditului.

Alte elemente de cost care revin imprumutatului sunt cele legate de asigurari sau garantii, cum ar fi taxa pentru evaluarea bunurilor mobile admise in garantie, inscrierea garantiei reale mobiliare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, primele de asigurare aferente politelor pentru riscuri generale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2974 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Unicredit=pungasi

O alta mare smecherie este ca daca faci un credit in Euro, la plata ratelor platesti in alta moneda nu in euro care bineinteles e mai scumpa. Dar daca e cazul e si mai mica decat euro, dupa cum e cazul. Eu am platit pentru ca a scazut euro diferenta de curs. Pretenarii bosorogului Tiriac.

 

UNICREDIT = hoti

eu m-am trezit in CRB pentru un "comision" de neutilizare card.

bancile=CAMATARI cu acte

(vezi si "Germania vrea să instituie taxa pe bănci in intreaga UE")

o noua taxa ce va fi bagata pe git romanului/europeanului. pina nu va exista un control strict, si ar fi nevoie de asa ceva la nivel UE, bancile vor continua sa fie camatarii oficiali ai "civilizatiei" europene/romanesti.

pentru ca europeanului/romanului sa-i fie mai 'bine', 'mama' UE ar trebui sa standardizeze formularele si imprumuturile bancare la nivel UE (parca exista o tentativa in acest sens), sa interzica firmelor din paradisurile fiscale sa mai faca 'afaceri' in UE, sa limiteze numarul de intermediari la distributia/vinzarea produselor, sa puna o limita la adaosurile asupra produselor de 'baza' pentru societate si sa taxeze/impoziteze cu ex. 150% orice adaos peste o anumita norma, sa taxeze unitar in UE produsele de lux, sa limiteze cistigurile/primele in concordanta cu salariile minime din cadrul companiilor(de ex taxare la singe daca raportul salariilor max/min > 40 sa impoziteze cu ....), sa unifice cumva o parte a taxelor, samd.

 

nu inteleg de ce se cenzureaza ziaristii in a comenta un caz aflat in analiza procuraturii sau justitiei...

prezumtia de nevinovatie este un drept al inculpatului si o obligatie a justitiei.......ce treaba are opinia exprimata de un simplu cetatean, comentator, jurnalist sau baba la coltul blocului cu prezumtia de nevinovatie...dreptul la opinie, dreptul de a analiza impactul produs de fapta altuia asupra ta, e un drept primar....nu poti inchide gura cuiva doar pentru ca "trebuie respectata prezumtia de nevinovatie"...s-o faca cei care sunt obligati la asa ceva……nu poti pune botnita opiniei publice pentrua proteja interesele unei singure persoane, sau a unui grup de interese….

cel mai usor si eficient mod de a crea o dezvoltare socio-economica durabila este....

RMO 100% (RMO=rezerve minime obligatorii)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor