Cum pot fi salvate bancile din Romania de cel mai mare cosmar al lor - Fitch

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 18:22
1882 citiri
Cum pot fi salvate bancile din Romania de cel mai mare cosmar al lor - Fitch
Foto: Arhiva

Europa de Est are nevoie de o crestere economica mai robusta si de o imbunatatire a calitatii imprumuturilor, pentru a incuraja creditarea, conform agentiei de rating Fich.

Statele din Vest, care gazduiesc bancile-mama ce controleaza trei sferturi din piata est-europeana, trebuie sa aiba "o perioada mai lunga de stabilitate", a declarat Artur Szeski, directorul departamentului de institutii financiare al Fitch, citat de Bloomberg.

Acest lucru va ajuta foarte mult bancile din Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovenia, avand in vedere ca ele sa confrunta cu o rata ridicata a creditelor neperformante.

"Exista ceva miscare in zona euro, insa nu este necesara pentru a creste creditarea in pietele din centrul si estul continentului. Bancile de acolo se concentreaza mai mult pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, care reprezinta cea mai arzatoare chestiune pentru ele", a mai punctat Szeski,

Sursa citata mentioneaza ca Europa de Est se bazeaza pe vecinii din Vest in ceea ce priveste exporturile, dar si investitiile pentru banci si afaceri.

Organizatia Viena Initiative a precizat in iulie ca este nevoie ca sa se ajunga urgent la o intelgere in ceea ce priveste cresterea creditelor neperformante, avand in vedere ca institutiile financiare estice au reguli mai permisive si nu au instrumente de recunoastere a imprumuturilor toxice.

Anul trecut s-a inregistrat o rata a creditelor neperformante de 18% din totalul imprumuturilor in Lituania, 16,9% in Bulgaria, 16,8% in Romania si de 13,2% in Slovenia, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

"Cel mai probabil, bancile-mama nu vor mai pompa bani in subsidiarele din Est la fel ca in trecut", a conchis Artur Szeski.

Rata creditelor neperformante ia in considerare creditele si dobanzile restante de peste 90 de zile si/sau cele in cazul carora au fost initiate proceduri judiciare fata de operatiune ori fata de debitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Fitch salvare banci Romania, #banci Romania credite neperformante, #banci credite neperformante, #probleme banci Romania , #banci