Cum supravietuiesc bancile din Romania recesiunii?

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 07:06
2900 citiri
Cum supravietuiesc bancile din Romania recesiunii?
Foto: Arhiva

In ciuda scaderii profiturilor chiar la jumatate, in unele cazuri, recesiunea din Romania nu a avut un efect negativ major asupra bancilor care deruleaza operatiuni pe plan local.

In timp ce multe banci din Occident au fost nevoite sa faca recapitalizari si sa se restructureze pentru a nu da faliment, in Romania, institutiile financiare nu numai ca nu au avut nevoie de bani de la companiile mama, ci au iesit chiar pe profit, in ultimul an.

Raiffeisen Bank, de exemplu, a incheiat anul 2009 cu un profit net de 74 de milioane de euro, in scadere cu 55 la suta fata de rezultatul din anul precedent, dar, avand in vedere ca au crescut cheltuielile cu provizioanele cu 98 la suta, este un rezultat foarte bun.

"Acest rezultat se datoreaza unui control strict al costurilor, politicii de administrare a riscurilor relativ conservatoare chiar si inainte de criza, precum si portofoliului echilibrat pe segment si produse, adecvat strategiei noastre de banca universala", a declarat, pentru Ziare.com, Corina Vasile, directorul de PR al Raiffeisen Bank.

"Avem o baza de capital solida, in consecinta nu am avut nevoie de majorari de capital. La sfarsitul anului 2009, rata solvabilitatii era de 14,2%, fata de 13,6% in 2008", a adaugat Vasile.

In plus, activele totale ale bancii au ajuns la 4,69 de miliarde de euro, cu 0,7 la suta mai mult decat in perioada similara din 2008, potrivit datelor financiare facute publice de companie.

Pentru a face rost de lichiditati, Raiffeisen a vandut credite in valoare de 77 de milioane de euro, anul trecut. Totusi, pentru a fi in siguranta, banca a incheiat un acord stand-by cu Raiffeisen Zentralbank Austria (banca mama), in valoare de 150 de milioane de euro, care va expira in luna februarie a anului viitor. Insa, pana acum, Raiffeisen Bank Romania nu a apelat la aceasta optiune deloc.

Restructurarea creditelor, masura anticriza

Banca Comerciala Romana (BCR), controlata de banca austriaca Erste, a inregistrat o crestere masiva in 2009. Astfel, rezultatul operational a crescut cu 32,1 la suta, pana la 3,26 de miliarde de lei (772 milioane de euro). In schimb, profitul net dupa impozitare si interesele minoritare a scazut cu aproximativ 43%, fata de 2008, de 871,7 milioane de lei (206,3 milioane de euro).

"La nivelul bancii au fost eliminate costurile ineficiente si a fost optimizata activitatea, in timp ce investitiile in servicii si produse destinate acoperirii nevoii clientilor au continuat. BCR a ramas in permanante o banca profitabila al carei model de business se bazeza pe soliditatea sa operationala si pe increderea clientilor sai fapt pentru care nu a trebuit sa sa inchidem ori sa suspendam activitatea niciunei divizii", a spus, pentru Ziare.com, Ionut Stanimir, directorul de comunicare al BCR.

Printre masurile luate de BCR se numara si restructurarea datoriilor pentru clientii aflati in dificultate, dar si mentinearea "robinetului creditarii", mai ales pentru cei care doreau sa faca investitii.

"Exemple elocvente in acest sens pot fi atat imprumuturile acordate prin intermediul programului de eficienta energetica al BERD ori imprumuturile acordate unor mari clienti industriali; BCR si Erste Group au acordat de curand un imprumut de 30 de milioane de euro companiilor grupului Mechel in Romania, acest imprumut sprijinind nu doar capitalul de lucru al Mechel ci si pastrarea unor locuri de munca si revenirea economica", ne-a mai spus Stanimir.

Potrivit oficialului BCR, in ciuda crizei, unul dintre segmentele care a avut o evolutie foarte buna a fost reprezentata de operatiunile cu carduri si Internet banking.

In cazul BRD - Groupe Societe Generale, profitul brut a crescut cu 13% in 2009, fata de 2008, ajungand la 492 de milioane de euro. In schimb, ca si in cazul celorlalte banci, profitul net a scazut cu 29%, la 192 de milioane de euro.

Din punctul de vedere al profitabilitatii, a stat mult mai bine UniCredit Tiriac Bank, unde s-a inregistrat o scadere de numai 8% fata de anul precedent, peste media sistemului bancar. In plus, depozitele atrase de la clienti au crescut cu 23 la suta, pana la 10,7 miliarde de lei.

In ciuda rezultatelor bune, oficialii bancilor mama continua sa-si faca griji cu privire la expunerea in aceasta regiune din Europa, inclusiv Romania. De exemplu, Federico Ghizzoni, director al operatiunilor pentru Europa Centrala si de Est la UniCredit, vor exista dificultati si in 2010, din cauza cererii scazute pentru imprumuturile corporate si pe partea de retail.

Pe de alta parte, faptul ca Romania nu a reusit sa iasa din recesiune in ultimul trimestru din 2009, dupa cum ar fi fost de asteptat, si sunt indoieli si cu privire la trimestrul I din 2010, scade increderea institutiilor financiare in piata locala.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banci Romania, #recesiune Romania, #criza Romania , #banci