Ziare.com

De ce e Fiscul cu ochii pe banii tai: Bancile sau avocatii, obligati sa raporteze zilnic tranzactii - Interviu

de Constantin Pescaru
Marti, 31 Martie 2015, ora 06:37

   

De ce e Fiscul cu ochii pe banii tai: Bancile sau avocatii, obligati sa raporteze zilnic tranzactii - Interviu
Bancile, cazinourile, notarii, avocatii si agentii imobiliari vor fi obligati sa trimita zilnic la Fisc o lista a persoanelor sau firmelor care au facut tranzactii de peste 5.000 de euro. Insa ce efecte va avea aceasta masura?

Prevederea este inclusa in proiectul noului Cod de Procedura Fiscala, aprobat de Guvern saptamana trecuta.Documentul arata ca institutiile financiare sunt obligate sa comunice, zilnic, organului fiscal central, "operatiunile in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele".

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Prin operatiuni ce par a avea o legatura intre ele se intelege "operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgand dintr-un singur contract sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 5.000 euro ori echivalentul in lei, atunci cand acestea sunt efectuate in cursul aceleiasi zile bancare".

De asemenea, bancile sunt obligate sa anunte si "transferurile externe in si din conturi pentru sume a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro".

Guvernul sustine ca masura prezinta avantajul constituirii, la nivelul ANAF, a unei baze de date care sa fie valorificata atat in scopul identificarii evaziunii fiscale (venituri nedeclarate), cat si in scopul eficientizarii activitatii de executare silita (prin poprire).

Executivul asigura ca ANAF este autorizat ca operator de date cu caracter personal, sens in care informatiile detinute si care privesc persoanele fizice sau firmele sunt protejate, asigurandu-se respectarea dispozitiilor legale cu privirea la viata privata.

Masura nu se aplica doar institutiilor financiare, ci si cazinourilor, avocatilor, agentilor imobiliari, auditorilor, consultantilor fiscali, notarilor publici, functionarilor sau administratorilor societatilor comerciale.

In prezent, informatii privind lista persoanelor fizice si firmelor care deschid ori inchid conturi sunt comunicate doar cu o frecventa bilunara, in timp ce date privind operatiunile derulate prin conturile bancare sunt transmise de catre banci numai la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, institutie care nu le poate furniza organelor fiscale, intrucat acest lucru nu este permis de legislatie.

Afla mai multe detalii aici: Guvernul obliga bancile, cazinourile sau avocatii sa anunte zilnic Fiscul de tranzactii de care au auzit

Pentru a vedea ce efecte va avea aceasta masura, care va trebui sa fie aprobata printr-un ordin al ANAF, Ziare.com a stat de vorba cu Alexandra Smedoiu, senior manager la PwC Romania pe divizia de consultanta fiscala.

Cum vedeti aceste modificari, in contextul legislatiei europene?

Incepand cu 1 ianuarie 2014, se fac deja raportari pentru anumite tipuri de venituri (salarii, pensii). Era doar o chestiune de timp pana raportarea se va extinde la toate categoriile de venituri, dupa modelul american.

Aceste modificari ar trebui privite intr-un context mai larg, care tine de apartenenta noastra la Uniunea Europeana, precum si de afilierea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. In prezent, schimbul de informatii in scop fiscal este cea mai importanta preocupare a ministrilor de Finante din toate statele membre.

Mare parte din noile prevederi privind schimbul de informatii survin in urma adoptarii Directivei 2014/107/UE care modifica Directiva 2011/16/UE privind schimbul automat obligatoriu de informatii in domeniul fiscal.

Cum vi se pare plafonul de 5.000 de euro?

La o prima vedere, plafonul de 5.000 de euro pare destul de restrictiv, avand in vedere ca, spre exemplu, raportarile la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor prevedeau un plafon mai mare, de 15.000 de euro.

De asemenea, raportarile in scop statistic facute de institutiile financiare catre Banca Nationala a Romaniei prevad un prag de 50.000 de euro.

Se incalca confidentialitatea avocat-client sau asa-numitul secret bancar? Exista situatii similare in alte tari?

De regula, raportarea in scopuri fiscale este unul dintre cazurile exceptate prin legea secretului bancar. Aceeasi situatie este si in alte state membre ale Uniunii Europene. Cei care nu au dorit sa se conformeze acestui principiu si au invocat legea secretului bancar au fost in cele din urma nevoiti sa se conformeze - a se vedea cazul bancilor din Elvetia sau Luxemburg.

Guvernul a motivat luarea acestei masuri prin faptul ca vrea sa identifice mai usor evaziunea fiscala. Insa exista pericolul ca prevederea sa incurajeze intrarea in ilegalitate a unor profesionisti sau incurajarea economiei gri?

Orice masura coercitiva poate sa conduca la incercarea de eludare a ei, dintr-un motiv sau altul. Totusi, vorbim in mare parte de entitati si profesii reglementate (institutii financiare, auditori, consultanti fiscali, notari publici).

Este greu de crezut ca acestia isi vor risca dreptul de exercitare a profesiei pentru a-si ajuta clientii sa eludeze legea. Majoritatea va decide sa nu o faca, iar acest lucru este suficient pentru eficacitatea masurii.

Ce evolutie va avea in viitor schimbul de informatii de acest gen?

Trebuie sa intelegem ca schimbul de informatii la nivel international va deveni un principiu general valabil. Avem deja exemple concrete, prin legislatia FATCA adoptata de SUA, precum si de Standardul de Schimb Automat de Informatii privind Conturile Financiare aplicabil la nivelul statelor membre si aderente ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Ceea ce parea de neconceput acum 10 ani, in era "secretului bancar", nu mai este valabil astazi. Autoritatile fiscale colaboreaza la nivel international si isi asuma angajamente reciproce de schimb de informatii, tocmai pentru a contracara "economia gri".

Putem oare categorisi aceste masuri drept "intruzive" in ziua de astazi, cand globalizarea este cuvantul zilei, iar fluxurile financiare au depasit de mult granitele nationale? Mai putem spune ca statele ar trebui sa ia masuri izolate?

Cum vor fi afectati cei vizati de aceasta masura?

Din perspectiva practica, raportarea zilnica va insemna intr-adevar un efort semnificativ pentru majoritatea entitatilor care vor fi supuse obligatiei de raportare. La o prima vedere, cred ca ar trebui estimata valoarea adaugata a unei raportari zilnice comparativ cu o raportare lunara, care ar indeplini acelasi scop si ar insemna mai putin efort.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15463 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"De ce e Fiscul cu ochii pe banii tai: Bancile sau avocatii,

obligati sa raporteze zilnic tranzactii"
- se rezolva , o sa faca mii de tranzactzii de 49999 de euro !:o)))

 

Imi place asta..

..fiscul este cu ochii pe banii tai.
Dar pe banii hotilor,parlamentarilor,evazionistilor,interlopilor de ce nu este?
Cum a fost posibil sa faca astia plati cash de sute de mii(milioane de euro),cind,daca vrei sa-ti scoti din banii TAI citeva mii de euro,astepti citevaa zile?
Bancile n-au inregistrate platile de jde mii de euro?Nu se pot detecta tranzactiile,intrebati beneficiarii:bai Nculai,de unde ai tu jde mii de euro,ce lucru destept ai invenytat?Si apoi,bun,acum arata-mi cit ai platit impozite pe afaceri?Cum spala alde udrea & comp milioane de euro?
Deci fisul isi ia salariile degeaba.
Iar cind se duc sa amendeze un amarit ptr 3 lei,pe milionarii tigani florari,cu fier vechi,aia cu legumele,de ce nu-i deranjeaza?Acu,acum!,vreau sa vad bon fiscal de la florari!Sau de la spalatorii de masini!Sau de la service-urile din garaje,intre blocuri!Sau,sau...
Sa le rezolve pe astea si dupa aia sa se ia de bacsisuri!Bacsisul il dau eu,daca vreau,cui vreau,sint banii MEI,NU vreau sa-i impoziteze nimeni!!!
Saalariul imi este impozitat,dobinda minuscula pe banii dein banca deassemeni,iar milionarii isi toacaa banii furati faraa sa dea un ban!Ei si tiganii asistati,care nu pun un pom,nu vopsesc o bordura,nu dau cu o matura,sa faca ceva de banii aia primiti moca,nu sa toarne copii handicaapati si viitori asistati!
Muriti ba!!!

 

Inainte de a raporta despre banii mei,

Avocatii sa-si declare ei veniturile. Ca se pare ca evaziunea cea mai mare este la avocati. Nu prea am vazut avocati care sa incheie contracte si sa elibereze chitante.

Pe banii tai !

Daca s-ar face un sondaj s-ar constata ca cel putin 80 % din populatia nu a avut pe mina 5000 de euro.
Titlul n-ar trebui sa vorbeasca de banii tai, ci de banii celor care ruleaza sume mai mari de 5000 de euro. Nu trebuie amestecati banii saracilor cu cei ai barosnilor.

legea ii obliga pe comercianti sa afiseze

drepturile consumatorului/cumparatorului...
la cumparaturi de cateva zeci de lei ...
dar nu-i obliga si pe avocati la acelasi lucru .

Buna observatia cu avocatii !
Si e jenant mai ales ca sunt obligati la asigurari pentru malpraxis ....
Dar deh ....

Daca ANAF ar fi cu ochii pe banii tuturor ar merita aplauze

dar cat timp ANAF are un ochi doar ptr o anumita categorie de comercianti protejandu-i pe cei cu iz politic este o mare golanie!!

Cand vom vedea ca verifica casa de avocatura Sova, D & C Sweets SRL, grossman engineering group,asesoft, teamnet international, xor it systems, grupul gir si 2k telecom poate ca imagine ANAF se va schimba!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor