De ce sa preferi o banca islamica?

Joi, 24 Iunie 2010, ora 12:09
6408 citiri
De ce sa preferi o banca islamica?
Foto: Reuters

Criza financiara nu a lasat in urma doar pagube, ci si mari probleme de imagine si incredere in lumea finantelor. Considerandu-le responsabile pentru declansarea crizei, investitorii dezamagiti de marile banci traditionale au inceput sa caute alternative mai credibile, iar bancile islamice sunt pana acum una dintre cele mai populare variante.

Potrivit analistilor, activele din finantele islamice au crescut anul trecut pana la 822 miliarde de dolari, cu 29% mai mult decat in 2008, iar Marea Britanie este cel mai mare centru financiar islamic dupa Orientul Mijlociu si Malaezia, informeaza Financial Times.

Cresterea se datoreaza, in cea mai mare parte, musulmanilor care vor sa investeasca in concordanta cu principiile religiei lor, dar bancile islamice atrag si tot mai multi non-musulmani. Gulf African Bank, de exemplu, anunta anul trecut ca 20% din clientii ei nu sunt musulmani.

Analistii explica numarul mare al non-musulmanilor care investesc in banci islamice prin eforturile acestora de schimbare a terminologiei. Finantele islamice trec, in prezent, printr-un proces de rebranduire si incearca sa adopte o imagine mai occidentala prin adoptarea unor concepte precum "etic" sau "verde" in locul termenilor "islamic" si "sharia".

Totusi, chiar daca renunta la acesti termeni nu inseamna ca renunta si la principiile dupa care functioneaza sau ca si-ar cobora standardele.

Bancile islamiste sunt apreciate acum si pentru ca practicile lor ar fi putut sa previna declansarea crizei financiare internationale. Atat vanzarea creditelor, cat si dobanzile la credite, doi dintre factorii responsabili de criza, sunt interzisi de legea islamica dupa care functioneaza aceste banci.

Cursurile de finante islamice, tot mai cautate

Oricare ar fi motivul pentru care finantele islamice se dezvolta, un lucru e clar: vor avea nevoie de mai multi oameni pregatiti pentru a le crea produsele si pentru a le intelege. Cass Business School din Londra are deja cursuri de finante islamice, tinute de profesorul Iqbal Asaria, care devin tot mai populare.

Asaria preda cursul de trei ani si spune ca numarul de studenti a crescut de la 45 la 92, dar a trebuit sa limiteze numarul lor pentru ca in acest an s-au inscris 120 de persoane. Studentii lui vin din 25 de tari, multi fiind chiar din Uniunea Europeana, ceea ce dovedeste ca domeniul nu mai este de interes doar in lumea musulmana.

In Birmingham, la Aston Business School, s-a deschis El Shaarani Centre for Islamic Finance and Business, acesta fiind primul de acest fel din Europa. Deschis in ianuarie, centrul si-a propus sa fie o resursa principala de cercetare in acest domeniu.

Din septembrie, centrul din Birmingham va oferi un master cu 40 de locuri si cursuri de doctoranzi. Studentii care s-au aratat interesati pana acum sunt din Malaezia, Indonezia, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, dar si din Uniunea Europeana.

Notiuni elementare necesare pentru viitorii finantisti

Pe masura ce marile banci globale precum HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan si Standard Chartered Bank incep sa ofere si produse financiare islamice pe langa cele conventionale, cei care aleg sa aiba o cariera in acest domeniu trebuie sa dovedeasca astfel de cunostinte nu numai in institutiile musulmane.

Asa ca de acum inainte, studentii de la facultatile de economie ar trebui sa invete, pe langa contabilitate, finante de afaceri si management, si cunostinte despre finantele islamice, actiunile sukuk si asigurarea takaful.

Totusi, predarea acestor principii nu este deocamdata consistenta sau standardizata, deoarece este un domeniu foarte nou. De asemenea, produsele financiare islamice difera dintr-o parte in alta a lumii. Pentru ca Sharia este interpretata diferit, exista diferente de atitudine intre musulmanii din Golf, cei din Malaezia, Europa, Africa de Nord si Asia. De aceea, multi prefera sa predea deocamdata o viziune de mijloc, mai moderata, relevanta pentru lumea contemporana.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#banci islamice, #sistem financiar islamic, #banci musulmani , #banci
Comentarii