Depozitul sau contul de economii? Afla care sunt avantajele si dezavantajele

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 20 Mai 2011, ora 07:28
21726 citiri
Depozitul sau contul de economii? Afla care sunt avantajele si dezavantajele
Foto: Ziare.com

Nu de putine ori, romanii s-au plans ca si-au pus economiile la banca si, apoi, cand au dorit sa scoata banii, au ridicat mai putin decat suma initiala depusa. Majoritatea acestor cazuri se intampla atunci cand constituiti un depozit si retrageti banii inainte de termenul fixat.

Dar bancile mai au inca un produs de economisire destul de bun si care are cateva avantaje pe care depozitul nu le are. Este vorba de contul de economii. Ca orice produs bancar, acesta are avantajele si dezavantajele sale. Pentru inceput, ambele produse sunt valabile in cele trei monede care au mare circulatie in tara noastra: leul, euro si dolarul.

Flexibilitate. Contul de economii nu are o perioada fixa in care trebuie sa va tineti banii in banca, el ramane in vigoare atat timp cat doriti sa-l tineti. Spre deosebire de acesta, depozitul are o perioada fixa cuprinsa intre o luna si 12 luni, in cele mai dese cazuri. Sunt banci care au depozite si pe 2 sau 3 ani.

Dobanda. In cazul depozitului, aceasta se pierde daca scoateti banii toti sau chiar o parte din ei, cel putin dobanda pe care o aveati la economii. Dar, daca va consoleaza cu ceva, va ramane dobanda pe care o aveti la contul curent, care este, in general, sub 1%. De aici plangerile ca daca retrageti banii, o sa luati mai putin decat suma depusa.

In schimb, la contul de economii aceasta se recalculeaza automat la sumele ramase in cont, in urma retragerilor sau depunerilor suplimentare de bani in contul de economii. Daca la depozit poti retrage o parte din bani, nefiind impusa ramanerea unei sume minime in cont, la contul de economii puteti sa scoateti banii dar cu conditia ca acolo sa ramana o minima suma, care difera de la o banca la alta.

La contul de economii bonificatia se recalculeaza automat la sumele ramase in cont, in urma depunerilor sau chiar a retragerilor de sume. Aici se mai poate spune ca depozitele au un singur avantaj, dar vorbim de depozitele cu dobanda capitalizata la depunerea banilor.

Castigul. Aici, depozitele au avantajul, datorita bonificatiilor mai mari pe care bancile le practica pentru aceste produse. Dar, pentru a va simti mai bine, ambele produse promoveaza dobanzi mai mici decat rata inflatiei pe luna aprilie, deci castigul real nu exista la nici unul din ofertele prezentate.

Un alt plus putem sa spunem ca este cel al sumelor de bani. La contul de economii cu cat depui mai multi bani, cu atat dobanda este mai mare. Nu creste mult, decat cu 0,25 puncte procentuale sau maxim 0,75. Dobanzile marite se aplica in functie de transa, sume in care se incadreaza economiile pe care le aveti. Acest avantaj il are si depozitul.

Optiuni. In cazul depozitului puteti sa-l prelungiti automat dupa ce s-a ajuns la scadenta, la contul curent nu este nevoie de asa ceva pentru ca nu are o anumita valabilitate. In plus, majoritatea bancilor au, la depozite, comision de retragere 0, daca scoaterea banilor se face in ziua scadentei. La majoritatea conturilor de economii, in schimb, retragerea te costa cativa lei sau un anumit procent din bani. Daca vorbim de constituirea acestor produse, multe dintre ele au comision 0.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#cont ecomonii depozit, #bani banci , #banci