Dezastrul bancilor din Grecia: Piraeus si Eurobank cer spriijin

Sambata, 22 Decembrie 2012, ora 13:31
3286 citiri
Dezastrul bancilor din Grecia: Piraeus si Eurobank cer spriijin
Foto: Russia Today

Doua dintre cele mai mari banci ale Greciei au nevoie de un ajutor financiar de urgenta, totalizand 13 miliarde de euro, sprijin destinat recapitalizarii.

Cele doua institutii, Eurobank, care controleaza in Romania Bancpost, si Piraeus Bank, prezenta de asemenea pe piata romaneasca, au inregistrat pierderi majore ca urmare a participarii la procesul de restructure a datoriei Greciei.

Astfel, Eurobank are nevoie de 5,8 miliarde de euro, iar Piraeus Bank de 7,3 miliarde, scrie Russia Today. In primele noua luni ale anului 2012, acestea au inregistrat pierderi totale de 1,7 miliarde de euro.

Din punct de vedere tehnic, cele mai mari patru banci grecesti au intrat in insolventa, dupa ce au luat parte la programul de restructurare a datoriilor tarii, in valoare de 200 de miliarde de euro.

Ele au ramas dependente de imprumuturile foarte scumpe din partea tarilor membre ale zonei euro, precum si din partea FMI.

Din cel de-al doilea pachet financiar acordat Greciei, 50 de miliarde de euro au fost rezervati pentru recapitalizarea bancilor cu probleme. In cadrul acestui plan, mecanismul de salvare a bancilor din Grecia, Fondul elen de stabilitate financiare, va prelua prelua controlul bancilor, ceea ce inseamna practic nationalizarea acestora.

In Grecia, unele banci au fuzionat, in efortul de a atrage investitori. Eurobank s-a unit cu Banca Nationala a Greciei. Alpha Bank are intentia de a fuziona cu francezii de la Credit Agricole, iar Piraeus cu Societe Generale si ATE Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#criza Grecia imprumut banci, #probleme banci Grecia, #Piraeus Eurobank probleme , #banci