Directorul Millennium Bank: Creditarea va creste cu 10% in 2013 - Interviu

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 08:17
3408 citiri
Directorul Millennium Bank: Creditarea va creste cu 10% in 2013 - Interviu
Foto: Millennium Bank

Noul director general al Millennium Bank, Jose Reino da Costa, este de parere ca piata creditarii din Romania ar putea creste cu zece procente, anul viitor, manifestandu-si increderea ca Banca Nationala a Romaniei va reusi sa protejeze sistemul bancar local in fata crizei datoriilor din zona euro.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Reino da Costa, ce a preluat functia la sfarsitul lunii septembrie, de la Jose Toscano, este de parere ca, similar tarii in care a lucrat anterior, Angola, Romania are un potential mare de dezvoltare, desi aici concurenta este mult mai mare.

Cum vi se pare piata bancara din Romania, in comparatie cu cele din alte tari in care ati lucrat?

Inca invat despre piata din Romania, insa, din ce am vazut pana acum, competitia este foarte puternica, cu peste 40 de jucatori care lupta pentru cota de piata.

Fata de Angola, unde am lucrat inainte de a veni in Romania, diferentele sunt mari, caci Romania face parte din UE, iar competitia de aici este mult mai puternica.

Insa ceea ce au in comun aceste medii diferite este faptul ca toate au potential de crestere si sunt piete in care credem ca putem avea o contributie semnificativa, motive pentru care grupul Millennium bcp are un angajament ferm fata de ele.

Credeti ca problemele financiare ale bancilor din Grecia si Spania vor pune in pericol stabilitatea sistemului bancar din Romania? In ce mod?

Sistemul bancar romanesc este expus intr-o anumita masura celui din Grecia, dar credem cu tarie in abilitatea Bancii Centrale de a lua masuri, daca va fi nevoie, pentru a garanta stabilitatea sistemului bancar.

Care este cea mai mare provocare, din punctul dumneavoastra de vedere, in piata din Romania?

Dupa parerea mea, cea mai mare provocare pentru piata financiara din Romania este strans legata de economia romaneasca in ansamblu. Asa cum stim, mai multe banci, inclusiv unele mari, au raportat rezultate negative din cauza portofoliilor de credite neperformante pe care le au. Aceasta problema poate fi rezolvata numai daca economia revine pe crestere puternica, pe masura potentialului sau. Dar este evident ca o crestere a economiei romanesti depinde mult de revenirea economiei Uniunii Europene, asa ca eu cred ca acesta este aspectul cel mai important.

Cand credeti ca se va relua creditarea in Romania, pentru a reveni la nivelul de dinainte de criza? Care sunt principalele probleme intampinate din acest punct de vedere?

Creditarea a crescut cu 7% anul acesta, un nivel mult peste cresterea economica a Romaniei, si ne asteptam sa creasca, in continuare, cu aproximativ 10%, anul viitor. Probabil nu vom vedea in anii ce urmeaza nivelurile de crestere a creditarii de dinainte de criza, dar ne asteptam la o crestere solida, mai ales in sectoarele de business care au o contributie mai mare la dezvoltarea economiei romanesti.

Care sunt, concret, planurile dumneavoastra pentru Millennium Bank, in urmatorul an?

Planurile noastre pentru anul urmator sunt sa continuam in aceeasi directie catre stabilizarea business-ului si imbunatatirea eficientei, pentru a trece pe profit. In ceea ce priveste extinderea, ne vom mentine reteaua teritoriala, care acopera judetele de interes strategic pentru noi. Ceea ce incercam sa extindem, insa, este baza de clienti.

In ceea ce priveste produsele, suntem mereu atenti la nevoile in schimbare ale clientilor nostri si analizam oportunitatile de a crea noi produse sau de a aduce noi caracteristici celor existente, astfel incat sa le satisfacem asteptarile.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Jose Reino da Costa Millennium Bank, #creditare Romania, #crestere economica Romania , #banci