Finantarea islamica, intre atentatele de la Paris si extinderea in Occident

Autor: Ana Ilie
Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 18:51
4178 citiri
Finantarea islamica, intre atentatele de la Paris si extinderea in Occident
Foto: Hepta.ro

Sistemul bancar islamic tocmai incepea sa ia avant in Occident, cand au avut loc atentatele teroriste de la Paris, soldate cu sute de morti si raniti. Atacurile ar putea avea consecinte asupra acestei expansiuni insa, spun expertii, sistemul de finantare guvernat de legea sharia ar trebui sa aiba sansa de a se extinde, intrucat aduce cu sine un inalt standard moral.

Sistemul bancar islamic este ghidat de legea islamica, sharia, bazata pe Coran si invataturile profetului Mahomed. Regulile care guverneaza sistemul interzic obtinerea de profit de pe urma imprumutarii de bani, asa ca bancile islamice deseori cumpara proprietati pentru clienti, pe care le vand acestora la pret mai mare, printr-un sistem de plati lunare, scrie BBC intr-o ampla analiza.

Regulile mai interzic investitiile in lucruri daunatoare, in general jocuri de noroc, prostitutie, arme sau alcool, iar constructiile cu finantare sharia nu pot include baruri sau restaurante care servesc alcool.

Scopul finantarii islamice este garantarea unor practici de business etice, spune un reprezentant al Centrului International pentru Educatie cu privire la Finatarea Islamica din Malaezia: "Finantarea islamica nu este o chestiune religioasa. Este o decizie de afaceri", explica acesta. Centrul militeaza pentru eforturi in sensul schimbarii perceptiei negative a sistemului bancar islamic, mai ales dupa atentatele de la Paris.

Nemtii se convertesc la sistemul bancar islamic

In ultimii ani, serviciile bancare bazate pe legea islamica au avut cresterea cea mai accelerata in domeniul finantelor in Occident. Analistii sustin ca atentatele nu ar trebui sa afecteze aceasta tendinta, insa este de asteptat ca bancherii sa se gandeasca de doua ori inainte de a se extinde intr-un domeniu ce are legatura cu islamul.

Rareori intalnita in afara Orientului Mijlociu inainte de ultimul deceniu, finantarea islamica a reusit sa fie acceptata in ultimii ani si in unele tari din Occident, atat de catre Guverne cat si de catre bancheri. Importante centre bancare islamice se gasesc in Londra si Malaezia iar in iulie, in Germania, la Frankfurt, s-a deschis prima banca ce respecta sharia.

O analiza Ernst&Young arata ca finantarea islamica a crescut cu 17% pe plan global in ultimii ani. Aceasta crestere este pusa atat pe seama expansiunii in noile piete occidentale cat si pe seama lichiditatilor impresionante din Orientul Mijlociu.

Cum interesul cu privire la finantarea islamica este tot mai ridicat in Vest, multe tari sunt nevoite sa isi modifice legea finantelor pentru a permite finantarea islamica sau, precum Malaezia, sa aiba un sistem dual care sa supervizeze bancile.

Cu toate acestea, finantarea islamica ramane ilegala in unele state. In Japonia, spre exemplu, legea finantelor nu permite bancilor sa cumpere o proprietate pe care sa o vanda ulterior clientilor, asa cum fac multe banci islamice. Exista insa semnale ca si aici este privita cu atentie expansiunea rapida a finantarii islamice si exista sanse ca legea sa se relaxeze.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#expansiune sistem bancar islamic, #sistem bancar islam, #sistem finantare sharia , #banci