Fitch: Perspective sumbre pentru bancile din Romania, in 2014 - raport

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 17:28
2355 citiri
Fitch: Perspective sumbre pentru bancile din Romania, in 2014 - raport

Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est va ramane stabil, insa perspectiva este una sumbra, avand in vedere ca recuperarea economica este inca fragila in regiune, iar problemele legate de calitatea activelor inca persista in unele state slabite, precum Romania, se arata intr-o analiza a agentiei de rating Fitch.

Balanta riscurilor ramane negativa in Ungaria si Romania, iar Fitch se asteapta ca unele tendinte nefavorabile sa se inregistreze in continuare in Bulgaria si Croatia, in timp ce bancile din Polonia, Cehia si Slovacia sa fie inaintea competitorilor regionali.

Mai mult, Fitch noteaza ca Slovenia isi va continua recapitalizarea institutiilor financiare, conform raportului publicat pe site.

Agentia de rating se asteapta ca recuperarea economica in regiune sa progreseze in 2014, economia celor opt tari din ECE urmand sa avanseze cu 2%, de la 0,6% in 2013 si 0,5% in 2012.

"Acest lucru va stabiliza si mai mult sectorul bancar al regiunii. Totusi, redresarea acestuia ramane fragila si dependenta foarte mult de factori externi", atrag atentia expertii Fitch.

Pentru Romania, agentia de rating anticipeaza ca rata de crestere a creditelor neperformante va incetini anul viitor.

Totodata, o relansare totala a sistemului bancat nu pare a fi probabila, avand in vedere ca avansul economiei va fi moderat, iar bancile se concentreaza pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, si nu pe creditare.

Raportul mai arata ca riscurile legate de creditele in valute, care au o pondere mare in totalul imprumuturilor, nu se vor diminua in 2014, deoarece ele sunt credite de consum pe termen mediu sau ipotecare pe termen mediu, iar creditarea merge greu in tara noastra.

Totodata, profilul de finantare al sectorului bancar romanesc se imbunatateste treptat, raportul credite-depozite coborand cu aproximativ 10 puncte procentuale in trimestrul al treilea raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, la 108%.

Fitch apreciaza ca lichiditatea in lei este "confortabila", in timp ce deficitul de finantare in valuta este inca semnificativ, insa se inchide treptat.

Veniturile din dobanzi si veniturile totale ale bancilor vor fi probabil afectate de scaderea dobanzilor la lei, revenirea intarziata a creditarii si focusarea bancilor pe sursele locale de finantare, anticipeaza agentia de rating.

Fitch atribuie Romaniei nota "BBB-", cu perspectiva stabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#banci Fitch 2014, #activitate banci 2014, #banci perspective 2014, #banci Romania 2014 , #banci