Furt fara precedent din cutiile de valori: Ce trebuie sa stii inainte de a-ti depozita averea

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 19:13
5515 citiri
Furt fara precedent din cutiile de valori: Ce trebuie sa stii inainte de a-ti depozita averea

Mai multe persoane au reclamat zilele acestea disparitia de bunuri si bani depozitati in cutiile de valori de la sucursala BCR din centrul Pitestiului.

Prejudiciile sunt uriase, sustin sursele judiciare, depasind per total un milion si jumatate de euro.

Prin cutia de valori banca inchiriaza practic clientilor un spatiu de depozitare, in cazul BCR in schimbul unui comision lunar de 100 de lei plus TVA. Doar titularul va cunoaste continutul cutiei sale de valori, iar banca nu este obligata sa acopere eventualele pierderi, ne-au spus reprezentantii BCR.

Totusi, institutia evalueaza in situatia de fata "obligatia morala in sensul despaguburii".

"Din punct de vedere contractual, nu exista obligatia legala de a despagubi clientii, insa in acelasi timp vom evalua orice obligatie morala pe care o avem in sensul despagubirii, cu ajutorul organelor acreditate", a declarat directorul de comunicare al BCR, Ionut Stanimir.

Dispar bunuri din cutiile de valori - Cum se apara BCR

Reprezentantii BCR au facut, pentru Ziare.com, cateva precizari in legatura cu casetele de valori.

Ce nu poate fi depozitat in cutia de valori?

Exista cateva tipuri de bunuri care nu pot fi depozitate: substante si materiale ilegale, inflamabile, toxice etc. In rest, clientii pot pastra in cutiile de valori orice pot considera drept bunuri de valoare materiala ori sentimentala.

Ce masuri de securitate sunt luate pentru protejarea continutului cutiilor de valori?

Configuratia sistemului de securitate face imposibil accesul neautorizat si neinregistrat in camera de tezaur a casetelor de valori.

In ceea ce priveste accesul la camera de Tezaur exista trei bariere de securitate: intrarea in banca, intrarea in zona de acces de tezaur (ambele monitorizate si securizate), precum si usa camerei de tezaur securizata.

Cine are acces la cutiile de valori?

Conform procedurii, casetele de valori pot fi deschise numai cu cheile unice de acces aflate in posesia clientilor, dupa actionarea, in prealabil, a unei alte chei unice aflate in posesia bancii.

Conform aceleiasi proceduri, clientii nu sunt insotiti de personalul bancii in momentul deschiderii efective a casetelor de valori, astfel incat functionarii bancii nu pot observa in niciun fel continutul casetelor de valori ale clientilor.

Ce asigurari primesc clientii pentru bunurile pe care de depoziteaza in cutii de valori? Exista situatii in care acestia au dreptul la despagubiri, in caz de incendiu, de exemplu?

Cutiile de valori nu sunt garantate, pentru ca banca nu solicita declararea continutului.

Ce masuri exacte vor fi luate in cazul de fata?

Asteptam finalizarea anchetei, pana in acest moment neexistand nicio dovada despre implicarea unor angajati ai bancii in incidentele reclamate, ci doar premisele unei actiuni derulate de raufacatori foarte specializati.

In urma incidentului, facem o revizuire completa a standardelor de securitate si procedurilor aferente in cadrul tuturor locatiilor unde oferim acest serviciu.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#jaf cutii valori BCR, #furt cutii valori, #bunuri case valori, #pierderi bani banca , #banci