Gigantul bancar HSBC, acuzat ca a ascuns miliardele bogatilor: Cine e romanul cu 800 mil. dolari in cont?

Marti, 10 Februarie 2015, ora 13:02
17638 citiri
Gigantul bancar HSBC, acuzat ca a ascuns miliardele bogatilor: Cine e romanul cu 800 mil. dolari in cont?

Un roman avea, in perioada 2006-2007, un cont in valoare de 829 de milioane de dolari la filiala din Elvetia a grupului bancar HSBC, cu sediu la Londra, care se afla in centrul unui vast scandal de frauda, fiind acuzata ca isi ajuta unii clienti bogati sa ascunda sume uriase de autoritatile fiscale.

Documentele aparute in presa internationala nu dezvaluie numele acestuia. Iata cine erau cei mai instariti conationali din acea perioada.

Scandal HSBC Elvetia: Banca a ajutat clienti, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor

Potrivit Top 300 Capital, cel mai bogat roman in 2007 a fost Gigi Becali, omul de afaceri care detine echipa de fotbal Steaua, cu o avere de 2,5 miliarde euro. In prezent, el se afla dupa gratii, fiind condamnat in cazul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale (MApN) si dosarul Valiza.

Seful Administratiei Penitenciarelor vine cu o veste proasta pentru Becali

Excentricul om de afaceri este urmat de fostul jucator de tenis Ion Tiriac, a carui avere era estimata la acea vreme la 2,2 - 2,4 miliarde euro, si de Dinu Patriciu, cu 2-2,1 miliarde de euro.

Urmatorii miliardari din Top 300 Capital erau:

  • Familia Voiculescu (1,5-1,6 miliarde euro)
  • Familia Paunescu (1,3-1,4 miliarde euro)
  • Ioan Niculae 1,27-1,29 miliarde euro
  • Sorin Ovidiu Vintu (1,2-1,25 miliarde euro)
  • Familia Adamescu (1-1,1 miliarde euro)
  • Fratii Micula (960-980 milioane euro)
  • Fratii Cristescu (800-820 milioane euro)

Pe de alta parte, clasamentul "Adevarul 500 miliardari", valabil tot pentru anul 2007, il arata ca cel mai bogat roman pe Dinu Patriciu. La acea vreme, acesta era patronul Adevarul Holding, firma ce publica ziarul in cauza, iar averea lui era estimata de 1,9-2 miliarde de euro.

Patriciu a decedat pe 19 august 2014. El a fost achitat in prima instanta, la 28 august 2012, de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital.

Dosarul Rompetrol: Procesul continua dupa moartea lui Patriciu

In topul celor mai bogati oameni din 2007, Patriciu era urmat de Ion Tiriac, cu 0,95 milioane - 1 miliard de euro, dar si de Zoltan Teszari de la RCS&RDS, cu o avere estimata la 0,9 miliarde euro.

Top 5 este completat de Marius si Emilian Cristescu, care detin holdingul Bega Grup, cu afaceri in industria materialelor de constructii, imobiliare, turism si industrie grea, averea lor fiind estimata in 2007 la 0,85 miliarde de euro.

Ei sunt urmati de Sorin Ovidiu Vintu, cu 0,85 miliarde de euro. El a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucuresti, la sase ani si patru luni de inchisoare, in dosarul devalizarii Fondului National de Investitii (FNI), decizia nefiind definitiva.

Potrivit probelor de la dosar, Vintu, din aprilie 2003 si pana in 2012, stiind, la data prabusirii FNI, ca suma de 6,7 milioane de dolari provine din savarsirea infractiunilor de inselaciune comise in frauda investitorilor FNI, a dobandit, detinut si folosit bunuri imobile, fapta ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor.

Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la sase ani si patru luni de inchisoare, in dosarul FNI

Surse citate de Evenimentul Zilei arata ca romanul care avea in contul HSBC Elvetia 829 de milioane de dolari ar fi fost Dinu Patriciu.

Mafia retrocedarilor: Viorel Hrebenciuc nu scapa de arest (Video)

Scandalul HSBC

HSBC Private Bank, filiala elvetiana a bancii britanice HSBC, a ajutat o multime de clienti bogati din intreaga lume, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor, dupa cum se arata intr-un raport publicat de presa internationala.

Acesta cuprinde informatii despre conturi detinute de 106.000 de clienti din 203 de state, care au aparut in urma unor scurgeri de informatii in 2007.

Scandalul a izbucnit in urma cu cativa ani, dar abia acum au aparut mai multe detalii in spatiul public.

219 clienti au legaturi cu tara noastra, din care 11 (5%) au pasapoarte sau cetatenie romana. Valoarea totala a depozitelor a ajuns la 1,3 miliarde de dolari, in perioada 2006-2007, suma ce plaseaza Romania pe locul 39 dupa natiuni.

Cel mai voluminos cont bancar care are legatura cu tara noastra este in valoare de 829 de milioane de dolari.

Se pare ca HSBC Elvetia isi ajuta clientii sa ascunda sume uriase de bani de Fiscul din tarile natale, prin intermediul unor firme off-shore.

Gigantul bancar HSBC, acuzat ca a ascuns miliardele bogatilor: Ancheta in Marea Britanie

HSBC recunoaste ca au existat clienti care au profitat de secretul bancar al Elvetiei pentru a tine venituri nedeclarate in conturile bancii. Insa reprezentantii sai sustin ca situatia este cu totul alta in prezent, avand in vedere ca a inchis 70% din aceste conturi si a luat masuri pentru oprirea acestor practici.

Mai mult, deputatii britanici au anuntat luni deschiderea rapida a unei anchete asupra consortiului bancar, care are sediul in Londra. Comisia pentru conturi publice a Camerei comunelor va conduce investigatia si ii va solicita HSBC sa furnizeze o serie de informatii.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#roman frauda HSBC Elvetia, #roman cont HSBC Elvetia, #Patriciu HSBC Elvetia, #Hrebenciuc conturi Elvetia , #banci
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
ponta: "daca fiecare roman emigrant ar dona 10 Euro lunar tarii...."