Guvernele fac plecaciuni in fata bancilor: planuri de salvare in Europa

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 18:29
2767 citiri
Guvernele fac plecaciuni in fata bancilor: planuri de salvare in Europa
Foto: WSJ

Rezonand spusele presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia piata este cel mai puternic politician al lumii, guvernele din Europa se dau peste cap pentru a salva bancile, disperate sa limiteze pierderile, pentru a nu pune cotribuabilii sa suporte, din nou, pierderile acestora.

In Italia, de exemplu, guvernul incurajeaza bancile sa cumpere proprietati publice, pe care le pot, ulterior, folosi drept garantii pentru obtinerea de imprumuturi.

Ca parte a unui program de reducere a deficitului, in Portugalia, guvernul imprumuta, practic, bani de la fondurile de pensii detinute de banci si ar putea folosi o parte din fonduri pentru a ajuta companiile de stat sa-si plateasca datoriile.

Guvernele din Germania si Spania aplica, la randul lor, masuri neortodoxe pentru a-si sprijini bancile suferinde.

Aceste masuri sunt folosite din cauza faptului ca tarile din zona euro se afla sub o presiune teribila de a diminua costurile de finantare, demonstrandu-le investitorilor in obligatiuni ca bugetele sunt tinute sub control. In plus, salvarea bancilor este toxica din punct de vedere politic, in special pentru guvernele care au incercat sa dea asigurari pietelor cu privire la sanatatea sistemului bancar.

Economistii, insa, cred ca aceste masuri nu sunt un inlocuitor de succes pentru pachetele de salvare extinse, ce ar include recapitalizarea bancilor si oferirea de ajutor in emiterea de obligatiuni.

"Cea mai mare parte a acestor scheme de ajutor sunt limitate ca dimensiune si nu rezolva adevarata problema", a explicat Jacques Cailloux, economist-sef pentru Europa la Royal Bank of Scotland, citat de The Wall Street Journal.

Eforturile recente sunt emblematice pentru ceea ce analistii numesc planul de salvare "bucata cu bucata" al economiei europene. In ultimii ani, guverne individuale, precum cele din Irlanda, Germania si Spania, si-au recapitalizat bancile. De asemenea, in aceasta saptamana, Banca Centrala Europeana (BCE) a facilitat accesul la fondurile de urgenta, prin oferirea unor imprumuturi pe trei ani si acceptand o gama mai larga de garantii.

Pe de alta parte, s-a intampinat rezistenta la adoptarea unor masuri menite sa rezolve problemele mai profunde ale sistemului bancar. Unele masuri recente sunt similare celor aplicate de americani in timpul recesiunii. Insa, in cazul Statelor Unite, acele masuri erau doar o parte din plan, pe langa recapitalizarea bancilor, lucru ce a restaurat increderea in aceasta industrie. In Europa, nu exista un astfel de program.

Care sunt programele de salvare

Guvernul italian a fost printre cele mai inovatoare in gasirea unor metode pentru sprijinirea bancilor. Primele cinci banci din tara detin, in total, obligatiuni de stat in valoare de 156 de miliarde de euro, insa valoarea acestora a scazut dramatic, incepand din septembrie. Drept rezultat, bancile s-au chinuit sa ia imprumuturi din alte surse, insa creditorii au, in prezent, dubii in legatura cu acordarea acestor imprumturi.

Totusi, o masura din bugetul italian are drept scop ridicarea acestor presiuni: le permite bancilor sa-si foloseasca obligatiunile de stat pentru a cumpara proprietati imobiliare de stat pe care statul intentiona sa le vanda. Ulterior, statul va inchiria proprietatile de la noii proprietari. Astfel, bancile pot folosi aceste active drept garantii pentru imprumuturi de la BCE.

Aceasta manevra are avantaje si pentru guvern: nu doar ca scapa de proprietatile nedorite, dar se considera ca obligatiunile folosite de banci pentru a cumpara activele sunt ajunse la maturitate, deci este redusa datoria statului.

In Germania, reprezentantii Commerzbank se afla in negocieri cu Ministerul Finantelor pentru a transfera o parte sau intreaga divizie de imobiliare, Eurohypo, la o banca de stat cu probleme. Negocierea vizeaza, in primul rand, gasirea unei solutii astfel incat sa nu para ca statul salveaza banca, probabil prin plata unei taxe sau prin oferirea de asigurare in caz de pierderi.

Aceasta este o prevedere importanta. Directorii Commerzbank au promis, in repetate randuri, ca nu vor lua banii contribuabililor, dupa ce, in 2009, acest lucru s-a intamplat, iar statul a ajuns sa controleze 25% din capitalul sau social. Insa, pana vara lui 2012, Commerzbank trebuie sa faca rost de 5,3 miliarde de euro, pentru a respecta cerintele autoritatilor europene.

In Portugalia, guvernul a realizat un program pentru transferarea fondurilor de pensii direct in bugetul de stat, in schimbul unor active de 6 miliarde de euro, care includ bani cash, actiuni si obligatiuni. Cea mai mare parte a banilor va fi utilizata de stat pentru atingerea tintelor de deficit.

Insa aproximativ 2 miliarde de euro ar putea fi distribuiti companiilor de stat cu datorii, cum ar fi cele de transport. Potrivit programului, aceste companii ar trebui sa utilizeze fondurile pentru a plati datoriile catre bancile portugheze.

In Spania, guvernul a folosit 5,2 miliarde de euro din fondul de garantare pentru a echilibra situatia bancii Caja de Ahorros del Meditarraneo si pentru a o vinde catre Banco Sadadell.

Desi au potential, aceste solutii sunt pe termen scurt, spune economistii, si reflecta abordarea pas cu pas a guvernelor europene in rezolvarea problemelor bancilor, cum ar fi cresterea limitata, activele neperformante si expunerea pe piata obligatiunilor de stat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#sistem bancar Europa, #salvare banci Europa, #datorii banci , #banci