In estul Europei, bancile occidentale dau sa faca stanga-imprejur

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 09:37
3442 citiri
In estul Europei, bancile occidentale dau sa faca stanga-imprejur
Foto: Arhiva

Multe banci occidentale, care, acum un an sau doi, investeau de zor in Europa Centrala si de Est, sunt nevoite sa-si schimbe strategia.

UniCredit (Italia), prezenta in intreaga zona (dupa cum stim, inclusiv Romania) tinde sa-si limiteze campul de actiune la Polonia, Rusia si Republica Ceha. In schimb, banca portugheza Millenium BCP, precum si KBC din Belgia renunta numai la Polonia, ramanand, deocamdata, in celelalte tari.

Cauzele sunt mai multe, dar nu trebuie scapat din vedere faptul ca autoritatea bancara europeana le obliga ca-si consolideze fondurile proprii, pana la 30 iunie, cu 115 miliarde de euro, reprezentand 9% din capitalul lor de baza.

Analistii de la Morgan Stanley apreciaza ca, din cele mai importante 16 banci occidentale care opereraza in Europa Centrala si de Est, 12 banci vor simti foarte curand nevoia recapitalizarii sau sustinerii cu ajutor financiar.

Este evident ca, pentru a iesi din asemenea siuatie, respectivele banci n-au alta solutie decat vinderea de active, catre doritori situati in afara spatiului european sau cel putin comunitar.

Sunt vizate si bancile din Romania

De altfel, in luna noiembrie, autoritatile de reglementare din Austria au stabilit noi norme, menite sa impiedice unele banci importante, bine implantate in acea parte a Europei, sa-si salveze discret macar filialele cele mai eficiente.

Sunt vizate, in aceasta ordine de idei, unitati bancare potentiale, ca Erste Group Bank si Raiffeisen Bank International, ambele foarte bine reprezentate in zona.

Aceasta schimbare strategica a politicii bancare in statele occidentale poate constitui o lovitura dureroasa chiar pentru respectivele banci occidentale, ale caror planuri de afaceri contau pe dezvoltarea si nu pe restrangerea activitatilor bancare, desfasurate in rasarit.

In ce priveste Europa Centrala si de Est, aceasta zona va resimti mult mai dureros masura, intrucat trei sferturi din activele bacare (cu exceptia Rusiei) sunt in mainile bancilor vest-europene.

Sa ne amintim ca, in intreaga noastra zona, industria bancara era foarte putin dezvoltata inaintea sosirii capitalurilor din occident. Reteaua bancara a impulsionat simtitor activitatea economica. In momentul cand bancile din vest "isi vor face bagajul" sau isi vor restrange numai volumul activitatii, Europa de Est ar putea constata ca economia ei devine nefinantata.

Christine Lagarde, director executiv al Fondului Monetar International, cunoscand aceste tendinte, a atentionat, inca din luna noiembrie, ca o masura brusca ar putea expune regiunea sa se confrunte cu o adevarata criza a creditelor, la care nimeni nu se asteapta si pe care n-o doreste cineva.

In cazul cand autoritatile monetare occidentale nu vor fi sensibile la acest avertisment, am putea asista chiar in primul semestru al acestui an, la modificari importante in structura financiara a bancilor.

Sigur ca functionarea in continuare a bancilor n-ar trebui sa fie periclitata, in cazul cand se vor gasi investitori dornici sa cumpere activele bancilor din zona.

Dar nici nu se pot anticipa toate consecintele ce ar putea decurge din acest eventual transfer de capital, spre beneficiari care, deocamdata, nu stim nici macar pe ce continent se afla.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#sistem bancar european, #banci Europa, #erste bank, #Raiffeisen Bank , #banci