Inteligenta financiara la romani: 90% se zbat intre "nestiutor" si "incepator"

Marti, 17 Iulie 2012, ora 17:57
2430 citiri
Inteligenta financiara la romani: 90% se zbat intre "nestiutor" si "incepator"

Aproape 90% dintre romani au un nivel redus de intelegere a problematicilor legate de bani sau intampina dificultati in a utiliza concepte financiare esentiale, releva un studiu realizat de ING.

Studiul ING de masurare a cunostintelor si abilitatilor financiare este realizat in zece tari din Europa: Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia si Ungaria. Evaluarea abilitatilor financiare s-a realizat pe baza unui test cu 13 intrebari, axate pe patru directii: viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodarie, economisire si investitii.

In functie de numarul raspunsurilor corecte, respondentii sunt incadrati in patru profile de cunostinte privind finantele personale: "nestiutor" (0-4 raspunsuri corecte), "incepator" (5-8 raspunsuri corecte), "mediu" (9-11 raspunsuri corecte) si "avansat" (12-13 raspunsuri corecte).

Rezultatele cercetarii arata ca, in decursul ultimelor 18 luni, nivelul de cunostinte financiare al consumatorilor romani s-a redus: 88% dintre respondenti se incadreaza in 2012 in profilele 'incepator' si 'nestiutor', cu 11 puncte procentuale mai mult fata de 2010.

O evolutie similara se regaseste, de altfel, la nivelul tuturor tarilor analizate, in medie 86% dintre respondentii din cele 10 state europene incadrandu-se in aceste doua profile (cu 6 puncte procentuale mai mult fata de 2010).

In cazul romanilor, procentajul persoanelor care demonstreaza un nivel foarte de redus de intelegere a problematicilor legate de bani - profilul "nestiutor" - aproape s-a triplat, de la 8% in 2010 la 21% in prezent.

In acelasi timp, ponderea romanilor care inteleg elementele de baza legate de administrarea banilor, dar intampina dificultati in a utiliza concepte financiare esentiale ("incepatori") s-a diminuat usor, de la 69% la 67%.

Ponderile celor doua profile sunt similare celor inregistrate la nivel european, de 20% pentru segmentul "nestiutor" si 66% pentru "incepatori".

Grecii, cei mai informati cu privire la chestiunile legate de bani

La polul opus, cei mai informati cu privire la chestiunile legate de bani sunt grecii, 24% dintre respondenti corespunzand profilelor "mediu" si "avansat" de cunostinte financiare, urmati de olandezi - 22%, maghiari - 15% si cehi - 14%.

Cu 12% dintre respondenti in aceste doua categorii, romanii si bulgarii se plaseaza la mijlocul clasamentului, inaintea polonezilor - 11%, slovacilor - 6%, spaniolilor - 9% si turcilor - 7%.

Intrebarile referitoare la economisire s-au dovedit cele mai dificile atat pentru romani, cat si la nivelul celor 10 state implicate in studiu. Astfel, intrebarile cu cel mai redus numar de raspunsuri corecte sunt cele legate de economisire (40% in Romania, comparativ cu 41% media la nivelul celor 10 state), problemele financiare din gospodarie (46% in Romania, comparativ cu 45% media), viitorul financiar (51% in Romania, fata de 52% media) si investitii (52%, comparativ cu 50% media).

"Este interesant de observat ca intrebarile la care romanii au dat cele mai multe raspunsuri corecte se refera la subiectul privind economisirea din timp pentru pensie, procentul de 86% care a raspuns corect depasind media europeana, si la cel privind dimensiunea recomandata a fondului de urgenta, cu 76% raspunsuri corecte.

In practica, observam totusi ca exista un decalaj ridicat in transformarea acestor cunostinte intr-un comportament financiar sanatos de utilizare a instrumentelor de planificare pe termen lung: doar 21% dintre romani detin un plan de pensie si 20% un cont de economii. Aceasta situatie face cu atat mai necesara continuarea demersurilor de educare din partea companiilor financiare si a autoritatilor", a afirmat Carmen Soare, director marketing ING Asigurari de Viata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorește să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#cunostinte financiare romani, #economii romani, #investitii , #banci