Japonia: Prima femeie care a ajuns la conducerea unei banci

Joi, 06 Martie 2014, ora 11:30
1612 citiri
Japonia: Prima femeie care a ajuns la conducerea unei banci
Foto: The Telegraph

O femeie a fost desemnata, miercuri, in Japonia pentru a conduce o banca a grupului financiar Nomura Holdings.

Aceasta constituie o premiera pentru Japonia, indiferent de tipul de banca, subliniaza cotidianul francez Les Echos.

Chie Shinpo, 48 de ani, absolventa a prestigioasei universitati Waseda, s-a angajat in 1989 la Nomura, unde a urcat treapta cu treapta in ierarhia de conducere, dupa ce a inceput ca agent de bursa in timpul bulei financiare.

Alte studii in SUA, schimbari recurente de posturi - Chie Shinpo a avut un parcurs atipic pentru o femeie in acest sector, invatand multe de una singura si inspirandu-se de la "veterani", dupa cum recunostea ea intr-un interviu acordat in decembrie unei publicatii cu profil economic.

Din 2012, ea a devenit membra a comitetului director al Nomura Holdings, unde este in prezent responsabila inclusiv de strategia pentru Asia.

Prin accederea, la 1 aprilie, la functia de presedinte-director general (PDG) al Nomura Trust&Banking, aceasta cvadragenara va ocupa un loc rezervat de obicei barbatilor, intr-o Japonie unde functiile de conducere sunt aproape "o vanatoare de tip masculin".

"Ca este barbat sau ca este femeie, eu nu-mi pun genul acesta de intrebari", asigura, in ceea ce o priveste, Chie Shinpo, intr-un alt interviu recent.

Japonezele incep sa acceada spre varful companiilor

Intre timp, o alta femeie, Keiko Tashiro, a fost desemnata zilele acestea pentru a intra in consiliul de administratie al Daiwa Securities Group, cum nu a mai fost niciodata cazul inainte, exceptand membrii externi.

In sectorul bancar, femeile sunt foarte bine reprezentate in functii de la baza piramidei (de exemplu, ele sunt numeroase la ghisee), dar se rarefiaza pe masura urcarii in ierarhie, la fel ca in majoritatea altor sectoare si in majoritatea altor tari.

In cadrul personalului bancar, proportia de femei se situeaza astazi in jurul a 30-40%, dar scade la mai putin de 10% in posturile de conducere, ajungand chiar la 0% in comitetele directoare.

Principala cauza a acestei sub-reprezentativitati generalizate o constituie obiceiul, optional sau fortat, pe care il au femeile de a-si intrerupe evolutia profesionala pentru a naste copii, fapt care ii determina pe angajatori sa nu le ofere prea multe responsabilitati si sa nu le sprijine in urcarea pe scara ierarhica.

Atunci cand femeile revin pe piata muncii, dupa ce si-au "pus pe picioare" copiii, ele se afla adesea intr-un statut precar si/sau partial.

Dupa ce a revenit la putere, in decembrie 2012, premierul conservator al Japoniei, Shinzo Abe, a facut din relansarea economica prioritatea sa.

Or, dupa cum afirma Fondul Monetar International (FMI), dezvoltarea Japoniei ar putea fi stimulata daca nivelul de activitate al femeilor ar fi mai ridicat, ceea ce presupune de asemenea ca ele sa poata accede in posturi mai importante decat sa ramana cantonate in functii de jos.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#femeie Japonia conducere banci, #functii conducere japoneze , #banci