Lupta pentru sefia Bancii Mondiale se incinge

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 09:19
2307 citiri
Lupta pentru sefia Bancii Mondiale se incinge
Foto: Daylife

Un grup de fosti oficiali ai Bancii Mondiale o sustin, pentru pozitia de presedinte al institutiei, pe Ngozi Okonjo-Iweala, ministrul de Finante al Nigeriei.

In mod traditional, postul este dat candidatului propus de Statele Unite, in prezent acesta fiind Jim Yong Kim. Insa, intr-o scrisoare deschisa, 35 de fosti economisti si manageri ai Bancii Mondiale insista ca trebuie ales un presedinte "pe merit".

De asemenea, un alt grup de economisti si-a exprimat sustinerea pentru columbianul Jose Antonio Ocampo.

Astfel, este pentru prima data de la infiintarea institutiei, in urma cu mai mult de 60 de ani, cand trebuie sa se aleaga intre mai multi candidati la presedintie: Ngozi Okonjo-Iweala, fost director in cadrul Bancii Mondiale, Jose Antonio Ocampo, fost ministru al Finantelor in Columbia, si Jim Yong Kim, expert in sanatatea publica si presedinte al Colegiului Dartmouth din SUA.

Interviurile pentru a selecta succesorul actualului presedinte, Robert Zoellick, vor avea loc incepand de saptamana viitoare, pana pe 20 aprilie.

SUA, cel mai mare actionar al Bancii, au ales intotdeauna presedintele. Impreuna cu Europa si Japonia, detin 54 la suta din voturi. Printr-o intelegere informala, Europa este lasata sa desemneze seful Fondului Monetar International, in prezent condus de Christine Lagarde, fost ministru al Finantelor si Economiei in Franta.

Insa tarile emergente, care, intre timp, au capatat multa putere, precum Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud (BRICS), sunt din ce in ce mai nemultumite de sistem si fac presiuni pentru schimbarea sa.

Deocamdata, unele din aceste tari nu s-au hotarat pe cine sa sprijine. Jim Yong Kim, candidatul americanilor, a declarat ca Brazilia nu a luat o decizie si ca, saptamana urmatoare, va avea discutii cu toate tarile BRICS.

Ce schimbari se cer

Scrisoarea prin care se manifesta sustinerea fata de ministrul Finantelor din Nigeria, semnata de manageri si economisti de rang inalt, printre care si seful bancii centrale din Tunisia, Mustapha Nabli, critica unele aspecte ale procesului de selectie.

De exemplu, ei nu sunt de acord cu nominalizarea candidatilor de catre guverne pe baza mai mult de nationalitate, fara sa existe o lista de criterii de calificare. Astfel, acestia cer un proces mai deschis si mai transparent, bazat pe merite, care sa reflecte lumea de azi.

Insasi Okonjo-Iweala a cerut o dezbatere televizata intre cei trei candidati, asemenea celor pentru presedintia unor state.

Potrivit sustinatorilor care au semnat scrisoarea deschisa, Okonjo-Iweala are experienta extinsa in domeniul financiar, precum si in munca la diverse nivele ale ierarhiei Bancii Mondiale, de la economist pe sectorul agriculturii, la managing director.

Petitia de sprijin pentru Ocampo a fost semnata de economisti din mai multe tari, inclusiv China, India si Brazilia, precum si de doi fosti guvernatori ai bancii centrale din Chile.

Fostul ministru columbian si-a anuntat deja planul pentru Banca Mondiala, in cazul in care va castiga, spunand ca scopul acesteia trebuie sa ramana reducerea saraciei, rezolvarea inegalitatilor sociale aparute in ultimele decenii si eliminarea inegalitatilor intre sexe.

La randul sau, Okonjo-Iweala sustine ca scopul bancii trebuie sa fie crearea locurilor de munca in tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare, in special a celor pentru tineri.

Kim are sprijinul Canadei, Japoniei si Coreei de Sud, unde s-a nascut, precum si a SUA, care l-au propus. Desi inca nu a dat interviuri in legatura cu posibila sa alegere, el a precizat, intr-o declaratie scrisa, ca institutia trebuie sa se lupte cu saracia si sa ofere asistenta tarilor in curs de dezvoltare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#presedinte Banca Mondiala, #Ngozi Okonjo Iweala presedinte Banca Mondiala , #banci