Mai multi bancheri scapa pentru moment de inchisoare - dosarul va fi rejudecat

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 19:26
2283 citiri
Mai multi bancheri scapa pentru moment de inchisoare - dosarul va fi rejudecat

Curtea de Apel Pitesti a decis, vineri, sa desfiinteze o sentinta a Tribunalului Arges, prin care fosti sefi ai BCR Gorj si BCR Novaci erau condamnati la mai multi ani de inchisoare, dosarul urmand sa fie rejudecat la instanta de fond.

Conform sentintei de vineri a Curtii de Apel Pitesti, magistratii au decis sa admita atat apelurile declarate de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, cat si pe cele ale inculpatilor din acest dosar, cauza fiind trimisa spre rejudecare la instanta de fond.

Sentinta poate fi atacata cu recurs, nefiind definitiva.

Tribunalul Arges decisese, in 30 aprilie 2013, ca fostul sef al BCR Gorj Dumitru Contoloru, sa fie condamnat la sase ani de inchisoare, cu executare, iar fostul sef al BCR Novaci Sorin Popescu sa execute o pedeapsa de opt ani.

Alti doi subordonati ai acestora, ofiteri de credite, Ion Chiriac, Marilena Giurca, precum si omul de afaceri din judetul Valcea, Ion Marin, patron al grupului de firme Rarora SRL, au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare, cu executare.

De asemenea, Tribunalul Arges mai decisese ca toti cei cinci inculpati sa despagubeasca BCR cu peste 30 de milioane de lei, contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea de credite cu acte false.

Toti cei cinci inculpati sunt judecati si in alte procese ce vizeaza fraudarea BCR, dosarele fiind in diferite faze de judecata la diferite instante din tara, in aceasta saptamana Curtea de Apel Alba dispunand pedepse mult mai mici si fara executare pentru inculpatii dintr-un dosar aflat pe rolul acestei instante.

Initial, acestia primisera pedepse cu executare, instanta superioara dispunand alte pedepse mai mici sau achitarea.

Procurorii au anchetat mai multe fraude

Directia Nationala Anticoruptie a anchetat la inceputul anilor 2000 mai multe fraude comise la sucursala Novaci a BCR, dar si la sucursalele sectoarelor 4 si sector 6 ale aceleiasi banci, prejudiciul total estimat de anchetatori fiind de peste 270 de milioane de lei.

Procurorii au descoperit ca omul de afaceri Paul Petre Tardea, decedat anul trecut, impreuna cu un cumnat al sau, Gabriel Viorel Matyas, au derulat tranzactii fictive cu grupul de firme Rarora, din judetul Valcea, luand credite foarte mari, cu acte false, de la sucursalele BCR amintite.

Pe parcursul cercetarilor, anchetatorii au constituit mai multe dosare, in doua dintre acestea Inalta Curte de Casatie si Justitie pronuntand verdicte finale.

In ambele, fostul sef al BCR Gorj Dumitru Contoloru a fost declarat nevinovat, desi acesta a fost arestat peste un an in 2003-2004, el initiind ulterior actiune la CEDO pentru a solicita despagubiri statului roman pentru perioada petrecuta fara vina in spatele gratiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#dosar rejudecat bancheri, #bancheri scapa inchisoare, #dosar rejudecat BCR , #banci