Momentul de varf al luptei impotriva lacomiei corporatiste din Europa

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 18:45
2800 citiri
Momentul de varf al luptei impotriva lacomiei corporatiste din Europa

Masurile adoptate in Europa in vederea limitarii recompenselor financiare exagerate au incurajat social-democratii de pe intregul continent, acestia militand impotriva lacomiei din lumea financiara.

Sunt vremuri grele pentru europenii cu salarii mari, scrie Der Spiegel. Recent, Uniunea Europeana a decis sa limiteze bonusurile acordate bancherilor, masura urmand sa afecteze cateva mii de angajati ai bancilor numai in Londra. Astfel, bonusurile bancherilor vor fi plafonate la salariul pe un an, insa acestea pot creste pana la salariul pe doi ani, cu aprobarea actionarilor. In continuare, noua legislatie trebuie sa fie aprobata de ministrii din UE, lucru considerat doar o formalitate.

De asemenea, elvetienii au aprobat, prin referendum, limitarea retributiilor exorbitante primite de membrii Consiliilor de Administratie si directorii executivi.

Cele doua decizii reflecta noul sentiment predominant in regiune. Daca sumele uriase cu care sunt recompensante conducerile companiilor din diverse sectoare de activitate erau odata considerate un dat al economiilor de piata, acesta gandire nu mai este acceptata in prezent.

In intreaga Europa, politicienii de stanga si-au manifestat aprecierea fata de vestile venite de la Bruxelles si Berna.

"Totul este parte a luptei impotriva unei lumi financiare care a innebunit si careia nu-i mai poate fi permis sa-si impuna propriile reguli in economie", a spus Harlem Desir, liderul socialistilor francezi.

In Germania, opozitia social-democrata a fost la fel de entuziasmata. Deputatul social-democrat Joachim Poss a afirmat ca Germania ar trebui sa coboare mai mult limitele aprobate de UE si sa extinda masura si in alte domenii.

In anii 1990, social-democratii au facut eforturi pentru a se detasa de imaginea de partid al clasei muncitoare, iar distributia avutiei a fost considerata o conceptie demodata. Agenti ai modernizarii precum fostul premier britanic Tony Blair si omologul sau german Gerhard Schroder,au sustinut politici economice de reducere a taxelor pentru mediul corporatist si, in general, favorabile greilor industriei.

"Suntem complet relaxati cu privire la modul murdar in care se imbogatesc oamenii, atat timp cat isi platesc taxele", a spus Peter Mandelson, membru al Partidului Laburist, care a detinut mai multe functii in cabinetul Blair.

Acum a devenit din nou acceptabil ca statul sa interfereze in chestiuni legate de remuneratie in sectorul privat.

"Avem nevoie si in Germania de reguli mai puternice impotriva exceselor de natura salariala", a sustinut parlamentarul german verde Gerhard Schick.

Intre timp, presedintele francez Francois Hollande este de neclintit in intentia sa de a introduce suprataxarea. Dupa ce taxa de 75% pentru veniturile mai mari de 1 milion de euro, sustinuta de acesta, a fost declarata neconstitutionala, Hollande face demersuri pentru introducerea unei taxe de 65% pentru cuplurile casatorite cu un venit mai mare de 2 milioane de euro.

Mentalitatile par sa se modifice chiar si in Marea Britanie. Directorul think tank-ului Policy Network, sustinator al Partidului Laburist, si-a manifestat admiratia pentru deciziile recente ale Uniunii Europene.

Reputatia bancherilor poate fi la fel de proasta in Marea Britanie precum este in Europa, insa aici industria financiara este principalul motor al economiei. Orice atac la adresa centrului finaciar City of London este contracarat cu agresivitate.

In acest context, ministrul de Finante britanic, George Osborne, va contesta, din nou, masurile la urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante din UE, insa aceasta este considerata a fi doar o simpla indeplinire a datoriei, nefiind asteptate schimbari importante nici macar in Marea Britanie.

Osborne sustine ca limitarea bonusurilor va conduce la cresterea abrupta a salariilor bancherilor si va ingreuna posibilitatea retragerii recompenselor care nu sunt in conformitate cu performantele bancherilor.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#masuri salarii mari Europa, #limitare bonusuri, #limitare salarii , #banci