Motivul pentru care cele mai multe banci europene ocolesc afacerile cu Iranul

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 08:12
5357 citiri
Motivul pentru care cele mai multe banci europene ocolesc afacerile cu Iranul
Foto: Hepta.ro

Cateva banci europene incearca sa reia legaturile cu Iranul, in contextul in care a doua cea mai mare economie din Orientul Mijlociu a iesit de sub regimul sanctiunilor impuse de Occident din cauza programului nuclear.

KBC din Belgia si DZ Bank din Germania au confirmat ca au inceput sa faca tranzactii in numele unor clienti europeni care fac afaceri in Iran, transmite Financial Times.

De asemenea, pe urmele acestor banci urmeaza sa calce si Erste Bank din Austria, grupul financiar care detine BCR in tara noastra.

FT noteaza ca bancile europene mai mari au ramas pe bara deocamdata, la fel si cele americane.

Faptul ca relatiile Iranului cu Occidentului nu au fost reluate la capacitate maxima cauzeaza frustrare in randul oficialilor de la Teheran si de pe Batranul Continent.

Sanctiuni ridicate si nu prea

In ianuarie 2016, Iranul si 6 mari puteri - SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania - au inceput sa implementeze acordul la care au ajuns in iulie 2015, potrivit caruia cateva sanctiuni economice sunt ridicate ca urmare a reducerii programului nuclear. In consecinta, Teheranul poate sa-si mareasca productia de petrol, sa vanda aurul negru pe Batranul Continent si sa-si deschida piata pentru Vest.

Iranul fara embargo: Intrare in forta pe piata europeana - Un petrolier va ajunge si la Constanta (Video)

Dar bancile tot se tem sa lucreze cu institutiile iraniene pentru ca nu toate sanctiunile au fost ridicate. Un exemplu ar fi cele implementate de SUA pentru facilitarea actelor teroriste.

"Toti avocatii cu care am vorbit mi-au spus ca exista inca multe sanctiuni in Iran. E dificil sa-ti dai seama cu cine ai de-a face", a explicat un bancher pentru FT, care nu a vrut sa fie numit.

Iranul trimite titei catre Lukoil prin portul Constanta

In ultimii cinci ani, bancile care au incalcat regimul sanctiunilor au platit amenzi in valoare totala de 15 miliarde de dolari. Cei mai multi bani a dat BNP Paris din Franta, in 2014 - 8,9 miliarde de dolari.

In aceste conditii, KBC, cea mai mare banca din Belgia, a transmis ca a decis acum sa-si sprijine clientii care au legaturi stranse cu Iranul in tranzactiile cu aceasta tara, totodata respectand sanctiunile care inca au ramas in picioare.

Care e situatia in prezent

Dupa ridicarea sanctiunilor pentru programul nuclear, bancile iraniene au fost reconectate la sistemul international de plati Swift. Insa Mahmoud Zibaie, cel care se ocupa de departamentul de la Teheran al acestui sistem, a spus ca exista momentan prea putine tranzactii, pentru ca bancile straine sunt ingrijorate de riscurile asociate cu institutiile financiare iraniene.

Cei de la DZ Bank au transmis ca au inceput sa faca plati in euro via bancile corespondente din Iran. Pe de alta parte, Erste Bank a mentionat ca a inceput deja procedurile preliminare pentru a coopera din punct de vedere financiar cu Teheranul.

Bancile europene sunt supuse unei presiuni politice uriase pentru a sprjini companiile sa faca afaceri in Iran.

Liderii de pe Batranul Continent vor sa obtina o felie din "placinta", dar si sa modereze Guvernul apropiat presedintelui Hassan Rouhani.

Pe urmele lui Ceausescu: Dezghetul iranian anunta afaceri in crestere pentru Romania

Cameron se implica direct

FT mai arata ca premierul britanic David Cameron le-a scris bancherilor de la Barclays in februarie si i-a pus sa explice refuzul de a face plati in numele companiei Molyslip Atlantic, un producator de uleiuri lubrifiante care ar vrea sa se extinda in Iran.

"Politica Barclays Bank este in opozitie direct cu politica UE si ONU, precum si in opozitie cu politica Guvernului Marii Britanii", a mentionat David Cameron.

In replica, Jes Staley, seful bancii engleze, a dat un raspuns sec: "Avand in vedere ca oferim servicii bancare prin operatiunile noastre din SUA, suntem nevoiti sa restrictionam activitatea noastra in ceea ce priveste Iranul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Iran banci tranzactii, #Iran banci Europa, #Iran tranzactii Europa , #banci