O banca din Italia a inghetat conturile clientilor, pentru un experiment

Marti, 12 Iunie 2012, ora 08:15
3023 citiri
O banca din Italia a inghetat conturile clientilor, pentru un experiment
Foto: Corriere dela Serra

Una dintre cele mai importante banci din Italia, Banca Network Italia - BNI este in pragul falimentului si a decis sa simuleze cat timp sunt dispusi clientii sai sa astepte pana cand vor avea acces la conturile lor.

Lettera43 relateaza ca toate conturile clientilor BNI au fost blocate, in urma cu 10 zile.

Nici macar ATM-urile bancii nu pot fi folosite. 90 la suta din conturile active ale BNI sunt conturi curente cu costuri zero, folosite pentru titluri de trezorerie, obligatiuni, actiuni, titluri prin care cash-ul e plasat sub forma de investitie.

Clientii se plang pentru ca nu au fost avertizati si au descoperit noutatea cand au vrut sa aiba acces la contul lor, in banca, la ATM sau pe Internet. Actiunile sunt de asemenea protejate, in limita a 103.000 euro, prin intermediul unui fond de credit curent interbancar, care apartine BNI.

Din noiembrie 2011, institutia este condusa de doi comisari speciali trimisi de banca centrala a Italiei (Bank of Italy): Giuseppe Bonsignore si Raffaele Lener.

Recent, firma de brokeraj financiar Consultinvest Sim, cu sediul in Modena, a declarat deja ca a preluat controlul activitatilor BNI si incearca sa o salveze. Banca Italiei nu a dat inca unda verde pentru achizitia BNI de catre compania condusa de Maurizio Vitolo.

Presa italiana anunta ca pentru clientii conturilor de brokeraj (cele prin care detin obligatiuni, titluri de trezorerie sau actiuni) accesul nu a fost blocat, iar acestia pot sa-si transfere detinerile catre alta banca.

Platile sunt suspendate pentru o luna de zile, dar legea prevede posibilitatea extinderii perioadei cu alte 60 de zile, dupa care este declansata lichidarea.

Precedentul BER - Trei luni de asteptare

Un exemplu faimos este ce s-a petrecut cu fosta Banco Emiliano Romagnolo (BER). In decembrie 2010, aproximativ 1.200 de conturi au fost inghetate in contextul in care banca se confrunta cu falimentul. Intesa Sanpaolo a declarat la scurt timp ca incearca sa preia BER.

Pentru a imbunatati operatiunile,totusi, clientii bancii bologneze a trebuit sa astepte trei luni, pana in 7 martie 2011, pentru a avea acces la conturile lor.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#banca Italia blocat conturi clienti, #banca blocat ATM, #banca Italia , #banci
Comentarii