O banca greceasca incepe cu stangul anul 2015: Pierderi importante in Romania

Vineri, 29 Mai 2015, ora 14:23
5514 citiri
O banca greceasca incepe cu stangul anul 2015: Pierderi importante in Romania
Foto: Hepta.ro

Grecii de la Alpha Bank au inregistrat, in primul trimestru din 2015, pierderi de 6,5 milioane de euro, inainte de taxe.

Potrivit datelor publicate de institutia financiara elena, in aceeasi perioada din 2014, banca a avut un profit de 1,4 milioane de euro.

Per total, anul trecut, Alpha Bank a avut parte de un rezultat negativ de 58,5 milioane de euro, aminteste Mediafax.

Mai mult, rata creditelor neperformante a crescut in primele trei luni ale anului la 16,5%, de la 15,3%, cat era la sfarsitul anului trecut.

Cota Alpha Bank era, in luna martie, de 5,8% pe piata creditelor, iar imprumuturile ipotecare insumau 896 milioane de euro, cele de consum erau in valoare de 286 milioane de euro, iar cele pentru companii au ajuns la 1,77 miliarde de euro.

Calul troian din Romania si alte tari? Bancile nationale se pregatesc pentru cel mai negru scenariu

Masuri de precautie

Din cauza problemelor financiare cu care se confrunta Grecia, care are nevoie urgenta de bani, bancile centrale din regiune isi iau masuri de precautie, inclusiv Banca Nationala a Romaniei.

Subsidiarele elene din Albania, Bulgaria, Cipru, Romania, Serbia, Turcia si Macedonia au fost fortate sa isi reduca la zero expunerea la Grecia.

Astfel, acestea ar trebui sa rupa legaturile cu tara lor de origine, adica sa renunte la obligatiunile emise de guvernul de la Atena si sa isi retraga orice depozite ar avea la bancile mama.

Miscarea ar trebui sa reduca la minimum riscul de contagiune in cazul in care negocierile dintre Atena si Bruxelles vor esua.

"Pot sa va spun ca a existat o recomandare verbala, tinand cont de specificul pietei romanesti, ca bancile grecesti sa aiba o expunere atenta pe aceste instrumente financiare", a transmis luna trecuta Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#alpha bank pierderi romania, #pierderi alpha bank, #banci grecesti Romania , #banci