Oare ce bani au fost furati din cutiile de valori? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 00:23
10895 citiri
Oare ce bani au fost furati din cutiile de valori? (Opinii)

Povestea aceasta cu furtul din cutiile de valori este foarte interesanta din mai multe puncte de vedere, unele evitate cu mare abilitate in toate relatarile si analizele.

Sigur ca aspectul care ne sare primul in ochi si care a fost intors pe toate fetele este cel al sigurantei pe care o asigura bancile pentru aceste cutii de valori. O siguranta care pare extrem de discutabila.

Contractele sunt astfel facute incat bancile au o responsabilitate minima in caz de furt. Clientul primeste cutia, cheia si de acolo il cam priveste. Ce spune in cutie, ce scoate din ea nu stie nimeni, nu da socoteala nimanui, nu este verificat, deci in caz de furt e doar cuvantul lui. E greu sa dovedesti ca tu ai avut intr-adevar in cutia respectiva suma despre care pretinzi ca ti-a fost furata, chiar daca spui adevarul.

Dar cred ca nu acesta este aspectul cel mai interesant. Pagubitii pretind ca li s-au furat sume foarte mari de bani. Vorbim despre sute de mii de lire sterline, sute de mii de euro. Numai din banca de la Pitesti a fost reclamata disparitia a 1,5 milioane de euro in total. Politia spune ca toate sumele reclamate sunt peste 100 de mii de euro, cea mai mare fiind de 400 de mii de euro. Nu 1.000, nu 4.000.

Daca ai aceste sume deloc neglijabile, la care cei mai multi dintre oamenii obisnuiti din Romania nici macar nu viseaza, de ce le-ai tine intr-o cutie de valori? De ce sa nu le depui intr-o banca, unde de bine de rau fac dobanda? De ce nu le investesti intr-o afacere? Le tii la saltea asa cum se facea cu banii in vremea lui Ceausescu. Poate ca sunt si oameni care au ramas cu spaimele de atunci, cu reflexele de atunci, oameni care se tem de instabilitatea sistemului bancar.

Dar, in general, oamenii cu asemenea spaime au economii mici. Sute de mii de euro nu aduna cei care pun de-o parte cate 100 de lei la leafa. Au asemenea bani oameni care fac afaceri, care invart cate ceva, care inteleg niste mecanisme. Nu cred ca ei nu inteleg si sistemul bancar, cu garantiile si avantajele lui. Sunt oameni care stiu ca depozitele de maximum 100 de mii de euro, adica pana la limita de garantare a depozitelor bancare, sunt cu mult mai sigure decat o cutie de valori. Mai sigure, dar la vedere.

Va aduceti aminte de ce erau banii tinuti la saltea, ingropati in gradina sau ascunsi pe cine stie unde inainte de 1989? Pentru ca nu puteau fi justificati, iar daca apareau erau confiscati si se lasa cu puscarie.

Oare banii din cutiile de valori pot fi justificati? Din ce tip de afaceri te poti alege cu sute de mii de euro sau lire in numerar, cash, in conditiile in care toata Europa marile tranzactii se fac numai prin banci, tocmai pentru combaterea evaziunii si a spalarii banilor.

In Romania, spre exemplu, nici nu sunt permise plati in numerar mai mari de 5.000 de lei si daca depui in banca o suma mare trebuie sa dai niste explicatii. De unde?

Asadar, ce e totusi cu acesti bani din cutiile de valori? De unde provin ei? De ce sunt tinuti practic ascunsi? Nu acuz ca sunt neaparat bani negri, dar cred ca suspiciunea e legitima.

Va aduceti aminte ce taraboi a iesit cand a disparut Cristian Sima, cel care a pierdut bani multi ai unor clienti, in speculatii bursiere. Cati dintre pagubiti au depus plangere? Nu am vazut prea mare inghesuiala. Si nici nu am mai auzit mare lucru despre ancheta aceea.

Linistea care s-a asternut peste aceasta poveste o avea vreo legatura cu faptul ca poate banii pierduti de Sima erau si ei bani negri, care ar fi trebuit spalati prin asemenea tranzactii? Evaziunea fiscala in Romania este uriasa. Banii aceia sunt undeva. Oare unde?

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#furturi cutii de valori, #bani cutii de valori, #evaziune bani negri , #banci