OTP Bank: Volumul creditelor acordate de banci va creste anul viitor cu 5-10%

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 11:49
1870 citiri
OTP Bank: Volumul creditelor acordate de banci va creste anul viitor cu 5-10%
Foto: Antena 3

Volumul creditelor acordate de banci va creste anul viitor cu 5-10%, in conditiile in care Romania va inregistra crestere economica, a declarat Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.

"Anul urmator ar trebui sa fie un an al stabilitatii si, daca vom avea crestere economica, atunci cred ca ne putem astepta la o crestere a creditarii cu 5-10%.

Ar putea avea loc o crestere atat pe segmentul persoanelor fizice, cat si pe cel al companiilor mici si mijlocii, dar si in unele sectoare de activitate precum energie alternativa si agicultura. Cresterea creditarii pentru companii depinde si de suportul acordat de stat prin programe gen Kogalniceanu", a spus Laszlo Diosi.

El sustine ca doua treimi din credite vor fi acordate in lei. O treime din creditele acordate ar putea fi in euro, acestea fiind accesate mai ales de companiile care fac operatiuni de comert exterior si opereaza in valuta. Directorul general al OTP Bank considera ca daca ar avea loc o reducere a ROBOR, atunci ar putea fi stimulata si creditarea in lei.

"Pe piata din Romania este loc de crestere, spre deosebire de Europa"

"Vad ca Romania inoata impotriva curentului. In Romania este nevoie de capacitati de productie, de birouri, de case. Pe piata din Romania este loc de crestere, spre deosebire de Europa, unde are loc o reducere a pietei, pentru ca exista prea multe capacitati. Acesta este motivul pentru care vad o crestere a creditarii, inclusiv in acest an, chiar daca fost un an dificil din multe puncte de vedere", a explicat directorul general al subsidiarei bancii ungare.

El sustine ca pe piata exista suficienti lei din economisirile populatiei pentru a sustine cresterea creditarii din perioada urmatoare. Referitor la dobanzi, el sustine ca in prezent piata este supraincalzita, dar ca nivelul acestora va scadea in ianuarie -februarie.

In ceea ce priveste creditele neperformante, Laszlo Diosi sustine ca in 2013 nivelul acestora ar trebui sa se stabilizeze.

"Bancile au rescadentat intre 5 si 15% din credite si, din experienta noastra, intre 35% si 40% dintre acestea nu vor evolua pozitiv ulterior. Astfel, chiar daca noile credite (cele acordate dupa 2009 - n.r.) nu creeaza probleme, unele din acelea care au fost rescadentate vor crea credite neperformante. Acesta este motivul pentru care vedem o stabilizare in 2013 si apoi o scadere substantiala in 2014", spus Laszlo Diosi.

OTP Bank se asteapta la profit operational substantial in 2013, insa rezultatul net depinde de provizionare

Cat priveste activitatea bancii in 2013, Laszlo Diosi a declarat ca banca se va orienta spre creditele pentru peroane fizice, pentru antrepenori cu afaceri de dimensiuni reduse si pentru IMM-uri. O atentie speciala va fi acordata sectorului agricol.

De asemenea, el a declarat ca se va pune accent pe canalele alernative si investitii in mobile banking. Cresterea creditelor acordate de banca ar putea fi de 5 si 10% in 2013.

In ceea ce priveste rezultatul, directorul general al OTP Bank este rezervat si spune ca profitul depinde mult de activitate de povizionare, banca avand in acest moment un nivel al creditelor neperformante de 17%.

"In aceasta perioada, bankingul se axeaza mai mult pe stabilitate decat pe profitabilitate. Ce pot sa spun cert este ca banca va avea un profit operational susbtantial", a declarat Laszlo Diosi.

OTP Bank a raportat pierderi de 7 milioane de euro la finalul primelor noua luni ale acestui an din cauza provizioanelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#credite banci 2013, #credite lei 2013, #Laszlo Diosi OTP Bank, #OTP Bank credite persoane fizice , #banci