Paradox in Romania? Bancile ofera cele mai mici marje si rate din regiune la creditele in moneda locala

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 20:09
2033 citiri
Paradox in Romania? Bancile ofera cele mai mici marje si rate din regiune la creditele in moneda locala

Bancile din Romania au pe medie cele mai mici marje si costuri totale din regiune la creditele in monede locale pentru populatie, reiese dintr-un studiu Raiffeisen Bank.

Aceasta situatie este aparent paradoxala, luand in calcul rata de politica monetara inalta si perceptia publica, influentata de costul redus al finantarilor in euro.

Potrivit economistului sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, cifrele arata ca romanii se imprumuta in lei mai ieftin ca polonezii in zloti, ungurii in forinti, sau cehii in coroane.

"Perceptia publica a fost construita de-a lungul timpului de mesajele repatate ale Bancii Nationale a Romaniei in directia unei concentrari pe finantarea in lei, avand ca argument permanent situatia de pe pietele din regiune, unde ponderea creditelor in moneda locala este mai mare comparativ cu Romania.

In acelasi timp, clientii bancilor au sesizat permanent diferenta semnificativa de cost intre imprumuturile in lei si cele in euro, unde dobanzile sunt in prezent la minime istorice, fara sa compare costurile aferente creditelor in moneda locala din alte tari", se arata in raportul citat de Mediafax.

Potrivit datelor Bancii Centrale Europene si Eurostat, dobanda anuala efectiva la creditele de consum in lei se situa in luna iulie, pe medie, la 14,83%, in timp ce la imprumuturile similare in zloti costul era de 20,41%, la cele in forinti de 22,59%, iar in coroane cehesti de 15,02%. Mai mult chiar, in Slovacia, tara care a adoptat euro, dobanzile la creditele de consum se plaseaza la 16,13%.

Singura tara din regiune care are dobanzi in monede locale, altele decat euro, sub cele practicate de bancile romanesti este Bulgaria, cu 12,32% pe an, dar unde exista un regim de curs fix.

De asemenea, daca luam in calcul marjele practicate la creditele de consum, avand ca referinta media dobanzilor interbancare la trei luni de pe pietele de comparatie, iar rezultatul plaseaza bancile din Romania pe primul loc, cu cea mai mica marja, de 10,6 puncte procentuale.

Daca la aceasta valoare se are in vedere si costul rezervei minime obligatorii, care are o rata de 15% din pasive, cea mai mare din Europa, si remuneratie redusa comparativ cu dobanzile din piata, atunci marja creditelor de consum din Romania ajunge la 10,1%, sub Polonia - 17,7%, Ungaria - 18,2%, Cehia 14,6%, Bulgaria - 11%, sau Lituania - 15,7%. In Slovacia, tara care are ca moneda locala euro, bancile practica o marja de 15,9%.

Spre comparatie, in tarile din zona euro se practica pe medie o marja de 6,9 puncte procentuale la creditele de consum, cu un nivel de 6,3% in Germania si 6,4% in Austria.

O situatie similara se regaseste si in cazul creditului imobiliar in lei.

Raportul, ca raspuns la declaratiil lui Mugur Isarescu

Datele din luna iulie arata ca in Romania depozitele in lei pana la un an (majoritatea depozitelor constituite la banci) sunt remunerate cu dobanzi nominale de 4,78% pe an, cel mai mare nivel din Europa Centrala si de Est, cu aproape un punct peste urmatoarea dobanda din regiune, de 3,86% pe an in Bulgaria. Pe urmatoarele pozitii se plaseaza Ungaria - 3,48%, Polonia - 2,48% si Cehia -1,39%.

Romania se plaseaza pe pozitia secunda in ceea ce priveste marja platita la depozite peste rata interbancara, cu un punct procentual, dupa Bulgaria (2,79 puncte). Analiza arata ca in Polonia, Ungaria sau Lituania sunt rate negative.

In urma cu doua saptamani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca bancile vor fi nevoite sa reduca dobanzile la creditele in lei dupa ce BNR a scazut rata cheie cu un punct in perioada iulie-septembrie, la 4,25%, ultima taiere a dobanzii fiind de doar 0,25 puncte procentuale, astfel incat bancile sa nu scada bonificatiile la depozite.

Vladimir Ghiță (Fort) la Quarterly Report 3: ”Ne dorim să listăm compania la BVB”
Vladimir Ghiță (Fort) la Quarterly Report 3: ”Ne dorim să listăm compania la BVB”
Vladimir Ghiță, CEO Fort, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal TradeVille, unde a vorbit despre...
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#studiu rate bani lei, #studiu banci credite lei, #rate credite lei , #banci