Patru banci intentioneaza sa plece din Romania

Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 11:22
6793 citiri
Patru banci intentioneaza sa plece din Romania
Foto: Seebiz

Alte patru banci straine, Volksbank, RBS, ATE Bank si MKB Romexterra, ale caror active reprezinta 8,2 la suta din piata, intentioneaza sa plece din Romania, fiind in cautarea unor cumparatori pentru activele locale.

Potrivit anunturilor actualilor actionari majoritari, pana in 2012 sau 2013, cele patru banci se asteapta sa isi poata vinde activele din Romania, care valoreaza, impreuna, 7 miliarde de euro, relateaza Ziarul Financiar.

Startul retragerilor din Romania a fost dat anul trecut, de GE Money, care si-a vandut afacerile locale catre Garanti.

Totusi, plecarea acestor grupuri bancare nu are legatura, neaparat, cu situatia din Romania, fiind parte a unor strategii la nivel de grup. Astfel, banca austriaca Volksbank intentioneaza sa renunte la toate operatiunile din regiune.

De asemenea, britanicii de la RBS vor sa vanda toate activele "non-core" (care nu reprezinta afacerile de baza ale grupului). La randul lor, grecii de la ATE Bank trebuie sa se concentreze pe Grecia, ca parte a programului de restructurare aprobat de Comisia Europeana.

In schimb, MKB vrea sa vanda Romexterra deoarece operatiunile locale i-au adus pierderi de 153 de milioane de euro in 2010.

Potrivit bancherului Dan Pascariu, fata o cota de piata de cel putin 5 la suta, aceste banci nu isi pot asigura profituri sustenabile pe termen mediu si lung, iar aparitia unui ciclu economic negativ le afecteaza mai grav.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#retragere banci straine Romania, #Volksbank retragere Romania, #ATE Bank, #RBS vanzare active , #banci